След продължила няколко месеца суша за впечатляващи звездопади, тази нощ

...
След продължила няколко месеца суша за впечатляващи звездопади, тази нощ
Коментари Харесай

Голяма красота ни чака в небето между 16 и 25 април

След траяла няколко месеца " суша за впечатляващи звездопади ", тази нощ астрономическите запалянковци могат да следят пика на метеорния поток Лириди, написа в. " Дейли експрес ".
Макар да не сервира впечатляващ театър като фамозните августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият " по-сериозен звездопад " след пика на Квадрантидите при започване на януари. Лиридите се виждат най-добре от северното полукълбо, само че могат да бъдат следени и от южното.
Метеорният поток Лириди нормално е деен сред 16 и 25 април. Максимумът му нормално е към 22 или 23 април.
Тази година пикът на Лиридите е сред среднощ и ранните часове преди зазоряване на 22 април, когато при добра видимост поклонниците на небесните спектакли могат да следят сред 10 и 20 падащи звезди на час.
Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Лира, откъдето произлиза и наименованието му. Метеорният поток Лириди е формиран от парчета от кометата с дълъг интервал C/1861 G1 (Тачър), на която са нужни към 415 години да обиколи Слънцето. Наблюдавани от над 2600 години, Лиридите са един от най-старите известни на човечеството метеорни
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР