След продължил повече от месец ремонт, в събота отново бе

...
След продължил повече от месец ремонт, в събота отново бе
Коментари Харесай

Борсовата цена на тока в неделя е рекордно ниска

След траял повече от месец ремонт, в събота още веднъж бе пуснат в употреба 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ". Това оказва въздействие на цените

© Цветелина Белутова Истински срив на борсовата цена на електрическата енергия имаше в неделя. От началото на деня (0:00 часа) до 19 часа доставките на ток на свободния пазар се реализират при цени под 0.1 лева./мВтч. Рекордно ниски са били цените в ранния следобяд на деня, сред 13 и 15 часа - 0.06 лева./мВтч. За съпоставяне това би била цената на потребената електрическа енергия в едно приблизително домакинство за два месеца, без да се включват таксите за транспорт и достъп (135 лева./мВтч).

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Средната базова цена на борсата за 24 май е 4.5 лева./мВтч. Това също е самобитен връх, защото до момента този индикатор не е падал под 10 лв..

На какво се дължи

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За изключителното положение на електроенергийния пазар има най-малко две аргументи. Първата е, че след траял повече от месец ремонт, на 23 май още веднъж бе пуснат в употреба 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ". Така спомагателните 1000 мегавата мощ на пазара основават повече предложение и надлежно цените падат. Освен това днешния ден е неделя, когато по начало потреблението в страната е най-ниско.

Не без значение към момента е и въздействието на подбудената от ковид рецесия, което през март и април намали сензитивно потреблението на електрическа енергия в страната.

За на следващия ден (25 май) покупко-продажбите се подписват на доста по-високи равнища - 25.71 лева./мВтч, само че това също е доста под плануваните от Комисията за енергийно и водно контролиране цена от 89 лева./мВтч.

Като цяло от началото на май междинната цена на тока на борсата е 46.82 лева./мВтч, до момента в който за април беше 48.91 лева, а през март - 55.85 лева./мВтч. През февруари пък цените бяха 81.9 лева, а през януари - 107.57 лева./мВтч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР