След приемането на промените Конституцията трябва да се приеме и

...
След приемането на промените Конституцията трябва да се приеме и
Коментари Харесай

Министър Славов: Нов главен прокурор - най-рано през лятото на 2024 г.

След приемането на измененията Конституцията би трябвало да се одобри и нов Закон за правосъдната власт. Това би трябвало да се случи не по-късно от шест месеца след измененията в главния закон. преди лятото не може има, в случай че няма законодателно знамение. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия министърът на правораздаването Атанас Славов.

Той уточни, че е провел среща с посланици на Европейски Съюз, на която е показал конституционната промяна, мнението на Венецианската комисия и предстоящите периоди за реализиране на резултат. Според него е основно за Шенген и еврозоната да се откри господство на правото.

Славов бе безапелационен, че не може да има отстъпки от. Разговорите ще продължат, ще се търсят взаимни отстъпки. Трябва да намерим уравновесени решения. В началото на декември въпросът ще се сложи на ново разискване, разясни той.

По отношение на решението на ЦИК да анулира машинния избор на първия тур на изборите, правосъдният министър съобщи, че Върховен административен съд е трябвало да се произнесе незабавно след импортираните тъжби. Закона показва, че в такива обстановки би трябвало съдът да се произнесе неотложно. Така нямаше да има стотици хиляди невалидни бюлетини, разясни той.

Славов акцентира, че министерството на правораздаването е разпоредило вътрешна инспекция по проблема с избора на членове на Висш съдебен съвет . Той посочи, че в деня на гласоподаване в постройката са влезнали 28 съдии, а в това време са дали своят вот над 200 души. От тук нататък е работа на контролните органи да откри дали има операция, добави министърът.

По отношение на европейският основен прокурор Лаура Кьовеши той уточни, че тя е преобразила метода по който се гледа на битката с корупцията в Румъния и е съумяла да придвижи работата си на европейско равнище. Нейната заслуга да имаме офис на европрокуратурата е огромна, добави Славов.

Той посочи, че Европейската прокуратурата има ясна подготвеност - измами с евросредства . Не всички значими за нас каузи могат да попаднат в нейната пълномощия. Работи се интензивно по каузи от висок публичен интерес. По време на мандата на Иван Гешев като основен прокурор обаче бе направено доста да се ерозира работата на европейските делегирани прокурори, сподели още Славов.
 Венецианската комисия в действителност одобрила измененията в Основния закон
Венецианската комисия в действителност одобрила измененията в Основния закон

Има и рецензии, само че мнението на Комисията като цяло е положително
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР