След приемането на еврото стандартът на живот в Хърватия се

...
След приемането на еврото стандартът на живот в Хърватия се
Коментари Харесай

Борис Вуйчич: Еврото вдигна стандарта на живот в Хърватия

След приемането на еврото стандартът на живот в Хърватия се увеличи. Това съобщи шефът на Хърватската национална банка Борис Вуйчич в София.

В парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната през днешния ден Вуйчич показа опита на Хърватия за приемане на общата валута, изгодите от нея, икономическия напредък и равнищата на инфлация след присъединението към Еврозоната.

Той означи, че най-трудният от критериите за Хърватия е бил обвързван с инфлацията.

" Инфлацията би трябвало да е равна на междинното равнище на трите страни с най-ниска инфлация, плюс 1,5 пункта. Ние бяхме малко над междинното равнище на Европейски Съюз. " - добави шефът на Хърватската национална банка и уточни, че в техния случай междинната инфлация на Европейски Съюз е била 4,7% и това е базата, на която е трябвало да стъпят, с цел да изпълнят критериите.

Вуйчич открои и измененията в законите, както и преобразуването на заеми и депозити. " Това е голям по мащаб план, който трябаше да осъществим ", сподели той, като добави, че смяната на парите в брой също е изисквала много съществени старания.

Заедно с армията вземат решение по какъв начин тъкмо да съхраняват и да подменят банкнотите в трезора.

" Всички куни, които бяха изтеглени бяха сложени в тези хранилища и бяха продадени като стока. Работихме в доста тясно съдействие с полицията и с арменията както във връзка с куните, по този начин и във връзка с евробанкнотите ", посочи Вуйчич. Той акцентира, че измежду условията преди присъединението към Еврозоната е било и всички компании да разгласяват своите цени в куни и в евро. По думите му всичко това е било сносно възприето от обществеността, като означи, че осведомителната акция е доста основна при въвеждането на еврото.

" Инфармационната акция ни оказа помощ да уведомим хората, че не е нужно да чакат въвеждането на еврото ", уточни Вуйчич.

Управителят на Хърватската национална банка акцентира, че 60% от парите в брой са предадени в комерсиалните банки преди 1 януари. " След това продължихме да обръщаме банкноти, само че темпът беше доста невисок ", сподели той.

Вуйчич разяснява и подготовката на банковата система:

" Имаше интервал от 2 седмици, които бяха много напрегнати за търговците на дребно. Но всичко се случи вярно. Нямаше произшествия, нито механически проблеми към прекосяването към еврото. "

По отношение на основния въпрос, обвързван с цените, шефът на Хърватската национална банка сподели, че е имало хора " за " и " срещу " еврото и доста от тях са очаквали повишение на цените. " Опитът на другите страни сочи, че едно от въздействията на въвеждането на еврото е сред 0,2 – 0,4% разлика в цените. Въздействието за Хърватия е 0,2% в ценовата разлика. " - обърна внимание той.

Вуйчич добави, че в доста случаи цените са се повишили основно при услуги като кафенета и фризьорски салони, само че разликата е 0,2 процентни пункта.

" В Хърватия нещата не протичат по-различно, в сравнение с в други страни, които минават към еврото. Най-вероятно и в България ще бъде по този начин с минимална разлика. " - предвижда той.

Вуйчич означи, че обществената поддръжка е релативно висока при въвеждането на еврото. " За септември 2022 до февруари 2023 година две трети от хората поддържат, една трета - не. След въвеждането на еврото тази поддръжка не понижа, даже се усилва. 51% са с позитивно мнение, чакаме поддръжката да се усилва. " - сподели още той.

Във връзка с елиминирането на риска от обмяна на непозната валута, шефът на Хърватската национална банка посочи, че в тази ситуация с България няма подобен риск, тъй като има валутен ръб.

Относно заемите за семейства, той изясни, че в Хърватия сега те да по-ниски от тези в Европа. " В момента, в случай че вземете заем от Хърватия, ще видите, че той е по-нисък от Германия ", заяви Вуйчич, като добави, че и разноските в хърватските компании сега са по-ниски, в сравнение с в Чехия, Полша и Унгария, които не желаят да одобряват еврото.

Разходите за транзакции са третата изгода. " Не трябна да харчим пари за превръщане на валута. Разбира се, има закон за обменните бюра и за банките, и в тази ситуация те са губещите, само че това е ситуацията ", разгласи той.

Всички депозити, сподели още Вуйчич, в този момент са в евро и в случай че настъпи финансова рецесия за нас ще бъде доста по-лесно да я управляваме.

Кредитният рейтинг на Хърватия незабавно се увеличи след приемането на еврото.

" Има условие за съществуване на запас и заради подобряването на ликвидността инфлацията в Хърватия сега е по-ниска, в сравнение с в Еврозоната ", сподели още Вуйчич и посочи, че в случай че еврото е причина за увеличение на инфлацията, то в този момент би трябвало Хърватия да има по-висока инфлация от Чехия, Унгария и Полша, а това не е по този начин.

По думите му хората постоянно гледат комулативния резултат на инфлацията, а не това, с което боравят статистиците. " Въздействието върху Брутният вътрешен продукт не е негативно ", съобщи той, като уточни, че България няма проблеми с фискалния баланс.

Той обърна внимание, че доста страни имат проблеми с обществения дълг, а България ще е добре пристигнала в Еврозоната, тъй като няма проблеми с това условие.

Управителят на Хърватската национална банка изясни, че подготовката за присъединение към Еврозоната изисква мощен ангажимент в този развой, както и да бъде осъществено в детайли обмисляне със съответните заинтригувани страни.

" Много значимо е да бъдат показвани цените в евро и в локалната валута ", безапелационен е Вуйчич и се обърна към членовете на комисията с думите: " Трябва да заявите ясно, че въвеждането на еврото няма до докара до манипулиране на цените. Трябва да обясните на хората изгодите, само че и да обясните концертирането на парите в брой. "

Хърватия, сподели още Вуйчич, е съумяла да концертира 60% от парите в брой преди приемането на еврото.

Министърът на финансите Асен Василев сподели от своя страна, че България върви по критериите и към този момент има изцяло изпълнени три от четирите критерия. Той изрази вяра България да стане 21 страна-членка на Еврозоната през 2025 година

Управителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев също съобщи, че България е в развой на извършване на критериите.

" За инфлацията не е нужно да повтаряме неща, които неведнъж сме казвали. Нищо по-различно няма да стане и в България ", сподели той и уточни, че сигурността в условия на рецесии е различен доста значим фактор, както и че при нас валутният риск е редуциран до най-малко.

Вуйчич разяснява и повишението на приходите. " Стандартът на живот се увеличи измежду приемането на еврото ", уточни той. Това се дължи на обстоятелството, че приходите изпревариха инфлацията и Хърватия е преди всичко в Европейски Съюз във връзка с повишаването на приходите. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР