След препоръки на Венецианската комисия, Министерството на правосъдието публикува предложените

...
След препоръки на Венецианската комисия, Министерството на правосъдието публикува предложените
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието е готово с текстовете за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор


След рекомендации на Венецианската комисия, Министерството на правораздаването разгласява препоръчаните промени в Наказателния кодекс и в Закона за правосъдната власт. От ведомството напомнят, че това са текстовете, които касаят ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор.

Консултациите ще продължат до 19 декември, а съгласно поетия ангажимент по Плана за възобновяване и резистентност, пакетът от промени би трябвало да стане настоящ закон през юни 2023 година

Текстовете имат за цел да преодолеят наличния дисбаланс сред правата на обвинения, подсъдимия и наказания и тези на жертвите на закононарушения. Направените оферти са в осъществяване на над 70 неоправдателни решения на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, свързани с неефективно следствие и отбраната на правата на пострадалите; рекомендации на Комисията за народна власт посредством право към съдебна експертиза (Венецианската комисия), в това число от последната ѝ задача през септември, както и на Европейската комисия.

Новите моменти в предлагания механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор плануват отводите за формиране на следствие против него да подлежат на правосъден надзор на две инстанции, като пред съд се апелира и прекратяването и прекъсването на досъдебното произвеждане. Въвежда се и така наречен вътрешен прокурорски надзор върху дейностите на прокурора (наказателен съдия), който проверява основния. Той ще бъде реализиран от различен углавен арбитър (той би трябвало да е от ВКС), който ще извършва длъжността заместител основен прокурор. Контрольорът ще бъде избиран, откакто има повдигнато обвиняване против основния прокурор.

Предвижда се също понижаване от 17 на 13 гласа на болшинството в Пленума на Висш съдебен съвет, належащо за предварително освобождение и краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, както и за неговия избор. Това ще е и болшинството, належащо за избор на ръководителите на двете висши съдилища, само че при спомагателни условия.

Въвеждат се още критерии за наказателните съдии от окръжни и апелативни съдилища, както и от Върховен касационен съд, които ще попадат в листата, от който ще се избира прокурорът " пъкъл хок ", проверяващ основния прокурор. В последните 7 години той би трябвало да е работил като углавен арбитър, с цел да се затвърди гаранцията за висок професионализъм и опит в областта на наказателното право и развой.

Изисква се и приемането на категорично единодушие на съдиите, с цел да бъдат включени в листата.

Извън това се вкарва правосъден надзор в началната фаза на процеса, като обжалването на постановлението за отвод да се образува наказателно произвеждане ще е с по-широк обсег и ще включва всички тежки закононарушения, в това число и такива, чието осъществяване може да докара до нарушение на съществени права. Пострадалите от закононарушения ще имат право на обжалване на отхвърли, като могат да се срещат с материалите от осъществените предварителни инспекции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР