След прекарана диария болният обикновено се чувства изтощен и обезводнен.

...
След прекарана диария болният обикновено се чувства изтощен и обезводнен.
Коментари Харесай

Хранене и захранване при диария

След прекарана диария болният нормално се усеща отпаднал и обезводнен. За да се възвърне по-бързо, той би трябвало да стартира последователно зареждане, като добави в менюто си избрани храни и краткотрайно изключи други.

Диетата след диария и сходен проблем зависи от причинителя на стомашното разстройство, а също и от възрастта на пациента. В общия случай при възрастни заболели през първите 1-2 дни се предлагат леки домашни бульони, които да доставят организма с електролити, белтъчини и задоволително течности.

Желателно е да не се одобряват купешки плодови сокове, защото съдържат подсладители, които имат слабителен резултат. Приемът на прясно мляко също не се предлага, защото от време на време неговата консумация също има нежелани последствия.

Препоръчителни са билковите чайове от лайка, шипки, мента, жълт кантарион или други Когато се одобряват течностите, не трябва да се прекалява с тяхното количество. Напитките се пият постепенно, на дребни глътки, през целия ден. Да се заобикаля приемът на огромни количества чай или бульон, защото това би могло да утежни положението ви.

 Захранване при диария

След като болният се почувства малко по-добре, може да включи в оздравителното си меню и семпли храни, които не нервират стомаха. Това са:

- оризови каши;

- морковени пюрета;

- супи от овесени ядки;

- зеленчукови кремсупи;

- пюрета от банани.

Позволяват се и препечени филийки.

Докато пациентът към момента се възвръща от диария, не трябва да натоварва стомаха си с значителни порции. Яде се по малко през четири часа и се следи по какъв начин организмът реагира на храната. Ако пациентът изпитва мощен апетит, може да усилва размера на порцията си последователно с всяко последващо хранене.

Задължително би трябвало да се заобикалят груби, тежки и мазни ястия, които се храносмилат доста по-трудно. Това ще рече, че за малко ще би трябвало да забравите за бекона, боба, лещата. Пикантните подправки също са противопоказни.

Да се заобикаля и приемът на плодове като сливи и череши, също водещи до разхлабване. След 3-4 ден нормално се минава към обикновено хранене, включващо повече артикули, само че въпреки всичко би трябвало да се ограничи мазното, пърженото и пикантното.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР