След преговорите в 18-те работни групи през изминалата седмица, в

...
След преговорите в 18-те работни групи през изминалата седмица, в
Коментари Харесай

Нинова: След преговорите сме оптимисти, че ще има кабинет


След договарянията в 18-те работни групи през миналата седмица, в Българска социалистическа партия се оптимисти, че ще може да се сформира постоянен кабинет. При това с хозиронт за 4-годишен мандат. Това съобщи пред Nova News водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. И акцентира, че с цел да се случи това, се желае доста работа, единодушие, разсъдък, успокоение и мъдрост.

Всички партии го декларирахме - че желаеме да го създадем и макар някои разлики, които имахме в договарянията, по най-важните въпроси се откри общото, разяснява Нинова.

Тя подсети, че има две червении линии, които социалистите няма да преминат при договарянията и при възможното бъдещо ръководство – въпросът с присъединението на Република Северна Македония и Истанбулската спогодба.

Има опити и ще не престават, от страна на Европейската комисия, да се заобиколи Истанбулската спогодба и да се одобри по някакъв метод в България. Имаме единогласие, че Конституцията стои над всичко и че не бихме приели тези условия, сподели водачът на левицата.

По тематиката с Република Северна Македония Нинова изясни, че е реализирано единодушие, че би трябвало да се извършва договорът за добросъседство, който е подписан, да се зачита историческата истина, да се отстрани езикът на омразата, да се признаят правата на македонските жители с българско съзнание.

Корнелия Нинова бе безапелационна, че диалози за браншове, министерства и персони не са водени.

Тя разяснява и срещата й с водачите на „ Продължаваме промяната “ в централата на партията на „ Позитано “ 20. Партии, които беседват за сформиране на държавно управление се срещат – това е обикновено. Срещат се в централите на партията, а не в офиси на юристи и ловни стопанства. И това се показва като доста неестествено, а то е изцяло естествено, сподели Нинова и добави: „ Имаше такава среща, тя е подбудено от обстоятелството, че чухме мнение на нашите сътрудници от “Продължаваме смяната “, че до края на годината няма да се одобри бюджетът. Това ни смути и поискахме среща, с цел да се изясним ".

Законът споделя, че в случай че не се одобри бюджет за идната година всеки месец от идната година се ползва 1/12 от в този момент настоящия. Ще вървим по закона, в случай че не се одобри бюджет до края на годината, въпреки че ние бихме упорствали той да се одобри, изясни позицията на левицата Нинова.

Тя изясни какво значи 1/12 от настоящия бюджет: „ Преизчисляване на пенсиите по този начин, както приехме в актуализацията тази година, т.е. преизчисляване от 1-ви януари ще има. Относно антикризисната добавка към пенсиите се разбрахме - дружно с нарастването на пенсията и тази добавка, да не са по-малко от 120 лв., колкото получават в този момент, т.е. те няма да бъдат ощетени. Г-н Василев ни увери, че има такива средства в бюджета.

Корнелия Нинова изясни, че спечелилата партия има право да номинира министър-председател, само че подобен диалог също не е воден.

По думите й най-важните за левицата оферти са били признати с схващане: „ Например да преминем към нов модел на опазване на здравето, в който лечебните заведения да не са търговски сдружения. По отношение на учебниците сътрудниците одобриха цялостен обзор на наличието на учебниците, което да дава отговор на българската история, да отразява българските класици и да дава отговор на възрастовите особености на децата “, сподели още тя.

Според Нинова, по време на договарянията е станало ясно, че четирите партии нямат конституционно болшинство за промени в Конституцията и по тази причина най-важната промяна за смяна в правосъдната система ще се направи през законите, да вземем за пример през Закона за правосъдната власт. Закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, ограничението на пълномощията на основния прокурор, налагане на правосъден надзор върху негови актове са образец за това.

Резултатите от изборите Нинова изясни по този начин: „ Има справедливи и субективни аргументи, има вътрешни и външни, като машинното гласоподаване. Предстои да обсъдим всичко на Национален съвет. “

На въпроса дали се усеща предадена, Корнелия Нинова отговори: „ За тези години, откогато съм ръководител, много изменничества претърпях. И то от хора, на които съм пособия, подтикнала в политиката. Предателите нямат значение, имат значение почитателите, а те са доста “, безапелационна бе тя.

Нинова сподели също, че към момента не е решила дали още веднъж ще се кандидатира за ръководител на партията и очерта доста значим въпрос при избора на ръководител на Българска социалистическа партия: „ Аз сътворих опция ръководителят на Българска социалистическа партия и за първи път това се осъществя, да се избира посредством гласоподаване от всички членове на партията. Много е значимо това право, най-демократично и най-важно за членовете да бъде непокътнато. Тоест на идния конгрес да не бъде променян Уставът и да се връща остарялото състояние, при което подмолно хора се събират и избират ръководител “, разяснява тя.

Допълни още, че няма персонален спор с един от претендентите – Крум Зарков: „ Винаги съм му пособия, предложих го за народен представител няколко пъти, за член на Изпълнителното бюро. Даже, когато през юли месец ми изиска оставката, го предложих за зам.-председател на парламентарната група и той одобри “, напомни Нинова като добави, че постоянно се е стремяла младежи да имат опция да се развиват. „ Аз нямам проблем с него, само че той има проблем с партията - той е един от най-ярките последователи на Истанбулската спогодба. Дори в един предходен състав на Изпълнителното бюро си подаде оставката като член, тъй като не е склонен с позицията на партията, която е срещу Истанбулската спогодба и джендър идеологията “, сподели още тя и добави, че всеки има право да има своите убеждения, всеки може да се кандидатира.

„ При 80 депутати при започване на мандата ми нямахме опция да участваме в ръководството, в този момент с по-малко имаме. И това е огромното тестване за нас – дали ще покажем, че всичко, което отстоявахме като съпротива, ще го създадем като ръководещи без да отстъпим – разграждане на досегашния модел на ръководство, битка със задкулисието, прекъсване на кражбите, ориентиране на тези парии към действителна стопанска система, към помощ на фамилиите и младежите, на културни дейци “, сподели още Корнелия Нинова.

Тя очерта небосвод на идващото ръководство от 4 години „ Трябва да се постараем за 4 години. Има незабавни неща, които са за първите дни, с цел да помогнем на хората и стопанската система в рецесията, само че и същинските и дълбоките промени не са почнали – промени в модела на опазване на здравето, на обучение, куп промени в законодателството, тъй като корупцията е заложена в законите, ГЕРБ го направиха “, уточни Нинова.

На финала Корнелия Нинова съобщи: „ Чака ни доста работа, това желае единодушие, разсъдък, успокоение, мъдрост и задоволително време от 4-годишен мандат. “
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР