След предстоят истинските изпитания за контранастъплението на Киев - украинските

...
След предстоят истинските изпитания за контранастъплението на Киев - украинските
Коментари Харесай

Истинското изпитание за контраофанзивата на Украйна предстои

След предстоят същинските тествания за контранастъплението на Киев - украинските войски са на известно разстояние от главната отбранителна линия на Русия и по-голямата част от силите, готови за офанзивата, към момента са в подготвеност, написа " Ройтерс ".

Миналата седмица Украйна нанесе удари в две зони по продължение на югоизточния фронт, когато стартира главната фаза от дълго чаканата си интервенция, и рапортува за Тя обаче понесе и загуби, в това число на

" И от двете страни огромна част от това ще се сведе до безсилие ", предвижда Роб Лий, старши помощник в Изследователския институт за външна политика и един от анализаторите, докладвали загуби и от двете страни въз основа на сателитни и фотографски изображения.

" Рискът за украинците е, че преди да стигнат до съветската отбранителна линия, се изтощават прекалено много и ще им бъде прекомерно мъчно да я пробият и да се възползват от това ", регистрира той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че оборудването, получено от Запада, като бойни танкове и бронирани транспортни средства, би трябвало да спомогне за съхраняването на живота на украинските бойци.
 Украйна: Боевете са яростни, само че настъпваме
Украйна: Боевете са яростни, само че настъпваме

Украинските сили са напреднали с до 500 м към Бахмут и с 300 м към Запорожие

Руските сили са подготвили хиляди отбранителни позиции от края на Западна Русия чак до окупирания Крим на Черно море - минни полета, противотанкови изкопи, редици от бетонни барикади вид " драконови зъби " и окопи.

Тези позиции са съсредоточени най-вече в стратегически значимия юг, където Киев може да се опита да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим и да раздели силите на Кремъл.

Украйна, чиито сили за контранастъпление са ситуирани най-вече по фланговете, може да следи къде Москва изпраща войски за подсилване на своите линии и да нанесе удари в по-слабо предпазени региони, в това число на изток, считат военни анализатори.

" Украйна има избор " , уточни Бен Бари, старши помощник в Международния институт за стратегически проучвания.

" Тя не може да направи стратегическа изненада, само че ще направи всичко допустимо да реализира оперативна и тактическа изненада. Това ще включва прикриване, камуфлаж, машинация, дезинформация, които те използваха много сполучливо предходната есен ", разяснява той.

Стратегията на Москва на юг евентуално има за цел да вземе оптимално огромен брой жертви от страна на Украйна, преди Киев да успее да доближи главната съветска отбранителна линия на към 10-15 км, съгласно Лий.

" Няма смисъл да се бият до гибел там или да рискуват да бъдат обкръжени ", означи той.

Украйна се приготвя за контранастъпление от минимум шест месеца, откакто в югозападната част на страната през ноември и част от Харковска област през септември и принуди съветските сили да правят отстъпка от региона на Киев през април.
 ISW: Украйна нападна, само че е рано да се приказва за пробив
ISW: Украйна нападна, само че е рано да се приказва за пробив

Таен декрет узаконява съществуването на " Вагнер " в Русия

Армията образува 12 бронирани бригади за интервенцията, девет от които бяха подготвени и оборудвани от Запада, сочат анализатори. Една бригада нормално се състои от минимум 3500-4000 бойци. Украйна заяви, че е образувала

Пребиваващият в Полша боен анализатор Конрад Музика, който следи от близко войната, твърди, че до момента единствено три от 12-те бригади са били видяни в борба на югоизток.

Основните удари са нанесени наоколо до следения от Киев град Орихов в Запорожка област и Велика Новосилка в Донецка област, на към 80 км на изток.

Тези удари може да демонстрират, че украинските генерали са набелязали Токмак - окупиран град в Запорожка област на към 25 км от фронтовата линия. На още 50 км се намира град Мелитопол. И двете обитаеми места са мощно укрепени.

Близо до Велика Новосилка Украйна освободи група от четири села.

Заместник-министърът на защитата Хана Маляр заяви, че войските са напреднали с 6,5 км и са завладяли 90 кв. Км по продължение на 100-километров сектор от южната фронтова линия. Вчера Маляр заяви за нов прогрес с още 300-350 метра в разнообразни региони през последното денонощие.

" Първоначално се оправиха сносно " , регистрира Музика.

" Основното ми безпокойствие пет или шест дни след началото на тази съществена фаза е, че напредъкът, наподобява, е спрял. Инерцията, която те натрупаха през първите няколко дни, всъщност е изчезнала и не знаем за какво е по този начин ".

Маляр заяви и за прогрес по фланговете на град Бахмут, който Русия разгласи, че е превзела предишния месец. Военни анализатори считат, че е малко евентуално той да се трансформира в център на главната украинска атака.
 ISW: Русия настойчиво се пробва да омаловажи украинска контраатака
ISW: Русия настойчиво се пробва да омаловажи украинска контраатака

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната

Контранастъплението се усложнява от неналичието на военновъздушни сили на Украйна. От месеци само че би могъл да ги получи най-рано след няколко месеца.

Украйна наложи осведомително затъмнение, с цел да подкрепи оперативната сигурност, което затрудни самостоятелните оценки на обстановката на бойното поле. Руският президент Владимир Путин дефинира офанзивата на Киев до момента като неуспех с огромни загуби.

Изображения, публикувани от съветски военни блогъри, демонстрират на пехотата " Брадли " и танкове " Леопард " 2 - основна част от военната помощ, изпратена от Запада за контраофанзивата.

Музикa пресметна, че Украйна може да е изгубила до 15% от машините си " Брадли " и няколко % от своите танкове " Леопард ", макар че е допустимо украинските сили да са си върнали част от тези транспортни средства и да ги изпратят за ремонт.

Военният анализатор Джак Уотлинг е на мнение, че е прекомерно рано да се каже дали офанзивата е била сполучлива, или не.

" Трябва да се въздържаме от прибързани изказвания за триумф или неуспех " , акцентира той.
 Украйна: Русия губи
Украйна: Русия губи " зашеметяващите " 900 бойци дневно

Русия продължава да управлява небето, Украйна упорства за F-16
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР