След председателски съвет на партиите в новия парламент сенаторът от

...
След председателски съвет на партиите в новия парламент сенаторът от
Коментари Харесай

Започнаха сондажите за ново правителство на Нидерландия: Рюте отказа на Вилдерс

След председателски съвет на партиите в новия парламент сенаторът от ПС Гом ван Стрин беше претрупан с задачата да сондира мненията за вероятните управнически формати. След това на 6 декември новоизбраните депутати ще обсъдят резултатите от диалозите му.

Ван Стрин разгласи, че още в понеделник ще стартира срещите си с партийните управления.

Дилан Йешилгьоз-Зегериус, новият водач на групировката на Рюте Народната партия за независимост и народна власт (НПСД), написа в обществената мрежа Екс, че либералите от НПСД, които от дълги години ръководят Нидерландия, " биха съдействали за съставянето на десноцентристки кабинет и биха го подкрепяли градивно ", само че без да вземат участие в ръководството.

Вилдерс дефинира решението на либералите, оповестено от тях още преди да са почнали съдружните договаряния, като " извънредно разочароващо ".

ПС на опитния антиислямски политик Герт Вилдерс завоюва 37 мандата в 150-местната долна камара, което значи завой надясно за Нидерландия, равностоен на тектонична смяна в политически ѝ живот. НПСД на Рюте ще има 24 депутати, или с 10 по-малко от до момента, демонстрират резултатите при съвсем изцяло преброените гласове от създадените в сряда избори.

Изборните резултати и началото на сондажите на Ван Стрин дават опция на Вилдерс да вземе самодейността в свои ръце и вероятно да се трансформира в наследника на Рюте на премиерския пост. Но с цел да успее, евентуално ще би трябвало да убеди евентуалните си съдружни сътрудници, че ще смекчи антиислямската си политика, отбелязва Асошиейтед прес.

В програмата на партията му е записано, че " Нидерландия не е мюсюлманска страна. Без ислямски учебни заведения, корани и джамии ".

На среща на крайнодесни водачи в Португалия Марин Льо Пен от Франция назова успеха на Вилдерс гласоподаване по съвест, " което ясно демонстрира провалянето на тези, които управляваха през последните 30 години ".

Един от вероятните съдружни сътрудници на Вилдерс е основаната неотдавна партия " Нов публичен контракт " (НОД), която завоюва 20 места в Народното събрание. Центристкият ѝ водач Питер Омтзихт сподели, че не може да одобри воденето на " противоконституционна " политика.

Чл. 1 от нидерландската конституция не разрешава дискриминирането " на верска, политическа, расова и полова основа, на основа увреждания, полова ориентировка и на всякаква друга основа ".

В победната си тирада в изборната нощ Вилдерс даде обещание, че няма да упорства за приемането на нито една своя политическа мярка, в случай че тя нарушава нидерландските закони и конституция.

Външнополитическите му възгледи също будят безпокойствие измежду съдружниците на Нидерландия, сподели служебният министър на защитата на Нидерландия Кайса Олонгрен.

Предизборната стратегия на Вилдерс планува Нидерландия " да не изпраща своите пари и отбранителна техника, като да вземем за пример самолетите Ф-16, на Украйна ".

" Надявам се и чакам поддръжката (за Киев) да продължи ", сподели Олонгрен пред кореспонденти в Хага.

Тя добави, че след изборите е получила телефонни позвънявания, в които е била изразена угриженост по въпроса.

Служебното държавно управление на Рюте ще остане на власт, до момента в който не бъде образувана нова коалиция, напомня Българска телеграфна агенция.

През август Рюте сподели, че Нидерландия и Дания ще изпратят изтребители Ф-16 на Украйна, с цел да ѝ оказват помощ да отблъсне съветските сили. По-рано този месец в Румъния беше открит интернационален център за образование на летци за Ф-16, в това число и на такива от Украйна.

Рюте написа в Екс, че е провел още един от постоянните си телефонни диалози с украинския президент Володимир Зеленски.

" Нидерландия поддържа Украйна и нейния народ в борбата против съветската експанзия ", уточни Рюте.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР