След предложението на Москва, изразено от президента Путин миналата година,

...
След предложението на Москва, изразено от президента Путин миналата година,
Коментари Харесай

Кога Русия и Иран ще създадат газов ОПЕК

След предлагането на Москва, изразено от президента Путин предходната година, за основаване на газов хъб в Турция, Техеран излезе с сходна самодейност. Освен това упоритостите на иранската самодейност евентуално се простират доста по-далеч от турската.

Можем да приказваме за основаване на пълностоен " газов ОПЕК ", чиито създатели - Русия, Иран, Катар и Туркменистан - заемат надлежно първо, второ, трето и пето място в света по потвърдени ресурси от природен газ, което, както в тази ситуация с ОПЕК и петрола, подхожда на 2/3 от международните запаси. Нещо повече, първите три общо съставляват повече от половината от газа, подаден в подземни резервоари, което ги прави ядрото на бъдещия картел.

Географското близко разположение на тези страни способства за оптималната съгласуваност на търговията и евентуално ценообразуването на газа. Иран има обща граница с Туркменистан и прилежащия Катар през Персийския залив. Русия граничи с Иран през Азербайджан и с Туркменистан през Казахстан. В непосредственост са и главните пазари за продажба - Китай и Индия. Досега Русия се конкурира на азиатските газови пазари с Иран (например за доставки в Турция, където газопроводите минават както от Иран, по този начин и от Русия). Но, съдейки по последните начинания, е взето решение конкуренцията да се трансформира в партньорство и даже в картел.

Развитието на инфраструктурата - газопроводи, пристанища и терминали за втечняване на газ изисква тази териториална непосредственост на участниците в бъдещия картел. Пазарът на газ в този смисъл се разграничава доста от пазара на нефт. Морският превоз на нефт дава опция тази стока да бъде доставена до всяка точка на света, до момента в който газът като стока в този смисъл не е толкоз мобилен и комфортен заради размера, който заема. Поради тази причина газът се съхранява най-вече в подземни газови складове (които по своето естество не са нищо повече от опустошени газови находища), а не в изкуствени газови складове на сушата. В този смисъл препоръчаната от Техеран настройка на газовия хъб също наподобява оправдана.

Иранската самодейност е " разкодиране " на договореностите, реализирани по-рано, през май, по време на посещаване в Техеран на съветска делегация, водена от вицепремиера Александър Новак. Тогава бяха подписани редица съглашения, чието наличие не беше разкрито в детайлности. Отчасти това може да се изясни с несигурността към резултатите от президентските избори в Турция.

Газовият въпрос - построяването на хъба и отсрочените заплащания - беше значим за Ердоган по време на президентската конкуренция. Както знаете, Ердоган завоюва, само че победи с минимална разлика. Турската стопанска система е нестабилна, лирата пада, а протестният капацитет в страната остава висок. Което прибавя опасности за огромни инфраструктурни планове като построяването на газов хъб. А самият пазар, към който е насочен турският газов хъб - пазарът на Европейски Съюз, наподобява все по-малко перспективен на фона на развихвящата се се криза на континента.

Нека цъфтят 100 цветя, взеха решение Москва и Техеран: където има един газов хъб, може да се появи втори. И пазарът за втория не е образец за по-обещаващ. На първо място, става дума за Индия, където газът може да се доставя през Пакистан по суапови контракти. В банален тип схемата наподобява по този начин: Русия през Азербайджан доставя количествата газ, от които се нуждаят северните провинции на Иран, до момента в който ирански газ от райони, прилежащи на Пакистан, се изпраща в Индия.

Суап търговията с газ е вероятност, която обаче има своите естествени ограничавания. На първо място, това ограничаване остава размерът на вътрешния пазар на Иран, който евентуално ще бъде напълнен с съветски газ, а самият ирански газ ще се изнася. В бъдеще приказваме за доста по-мащабни планове.

Така Русия ще бъде позволена до планове за рандеман на газ в самия Иран. Става дума за дузина залежи в огромния петролен и газов регион Асалуе на брега на Персийския залив. Съвместният рандеман на газ ще обезпечи нужния запас за увеличение на експортните доставки за Индия и други азиатски страни.

В този смисъл концепцията за взаимно развиване на иранското пристанище Чехбахар, което има изход на открития океан, наподобява извънредно привлекателна. Потенциално това дълбоководно пристанище може да приема и изпраща огромни танкери за ВПГ. Но първо би трябвало да се влагат обилни средства в пристанищна инфраструктура и драгиране. Индия също се интересува от развиването на пристанището, което не опонира на ползите на Москва и Техеран, с цел да може пристанището да бъде изцяло развито за три години.

Крайната точка на развиването на газовия хъб би трябвало да бъде общ газов пазар с механизми за ценообразуване, които освен не зависят от ценообразуването на европейските газови тържища, само че заплащанията по които се правят във валутите на страните, участващи в картела, и на първо място в рубли, което способства за подсилване на статута им на самостоятелна единствено като държавна валута на Русия, само че и като валута на макрорегион, в който Москва играе основна роля.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР