"След преболедуване на варицела не се изгражда имунитет към маймунска

...
"След преболедуване на варицела не се изгражда имунитет към маймунска
Коментари Харесай

Епидемиолог: По данни от Африка 1 от 10 заболели от маймунска шарка умира

"След преболедуване на варицела не се построява имунитет към маймунска шарка. Може би тези, които са преболедували вариола, само че те би трябвало да са към 100-годишни. Ваксинираните против човешка вариола биха били защитени. 1 на 10 души умира при данни от епидемии в Африка. В Европа не се следи такава статистика досега ". Това съобщи епидемиологът доктор Христиана Бацелова за "Твоят ден " по NOVA NEWS.
Според нея до неотдавна маймунската едра шарка се ограничаваше в тропическите дъждовни гори на Африка. "Не е по този начин заразна като коронавирус, при някои хора може да протече леко и да се самоограничи за 4 седмици. При дребни деца и младежите, които не са имунизирани против вариола, бременните - това са рисковите групи. Тъй като хората пътуват доста елементарно, нехарактерни за Европа заболявания могат да бъдат пренесени тук ", уточни тя.
По думите й се предава посредством едрите капки аерозол. "Започва с висока температура, изнемощялост, присъщи са увеличените лимфни възли и обривите ", изясни доктор Бацелова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР