След повторно тестване - още 50 положителни проби за бактерии,

...
След повторно тестване - още 50 положителни проби за бактерии,
Коментари Харесай

50 станаха положителните проби за менингит в софийската детска градина

След наново тестване - още 50 позитивни проби за бактерии, които предизвикват менингит в 37-ма детска градина в София. Преди две седмици, 5-годишно дете умря, след тежка зараза. Здравните управляващи прецизираха, че всички хора с позитивни проби са само носители и не са заразни за близките.

След гибелта на 5-годишното дете, от личния състав, децата и родителите на всички контактни са взети близо 400 повторни проби. 50 от тях се оказват позитивни, а на шефа Гергана Петрова се пада тежката задача персонално да осведоми всеки един от тях, по телефона. „ По обяд в събота ми бяха дадени имената на 50 лица. От тях 36 бяха деца от градината, деца, братя и сестри, четирима души бяха от личния състав и трима - родители. На всички персонално аз се обадих и оповестих резултата”, описа тя пред Нова телевизия.

Последвал потрес, по тази причина от детската градина и Общината незабавно провеждат онлайн среща, с цел да може да бъде отговорено на всички изникнали въпроси. Така през днешния ден терзания, свързани с менингококовата бактерия, няма. Всички деца, като се изключи болните с простудни болести, още веднъж са в градината. От през вчерашния ден тя още веднъж работи, а през днешния ден посещаемостта е 120 деца. И педагози, и родители обаче признаха, че след случая доста хора в региона, даже се страхували да приказват с тях.

Имало и проблеми, описват родители. „ Някои майки към мен имаха проблеми – с учебни заведения, с ясли. От неведение не одобряваха децата и ги връщаха”, описа Михаела Кръстева.

Самата тя е измежду първите, които схващат, че детето им е с позитивна проба. Днес към този момент е спокойна. „ Всичко е наред, детенцето се усеща добре”, сподели тя.

Здравните експерти припомнят, че към 40% от популацията на страната са здрави носители на бактерията, без даже да подозират за това.

„ Това е патогенна бактерия, само че е единствено колонизация – нямаме заболели, нямаме гърмеж, нямаме епидемиологично предаване. Мерките бяха взети навреме”, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

„ При менингококите е по този начин - те се раздават при младежите, а те след това го придвижват на по-малките си братчета и сестричета. Тази бактерия изчезва от тялото и е присъща за зимните месеци”, добави той.

При позитивна проба обаче се предлага профилактика с антибиотик.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР