След повече от три часа дебати правната комисия в НС

...
След повече от три часа дебати правната комисия в НС
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли предложението за референдум за запазване на лева

След повече от три часа диспути правната комисия в Народно събрание отхвърли предлагането за осъществяване на народен референдум за опазване на българския лев, иницииран от партия " Възраждане ".

Експерти по конституционно право показаха, че Народното събрание е способен да прегледа въпроса за националното допитване, само че не е длъжен да го организира.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев добави, че сходен референдум ще разклати съществено постигнатия прогрес на България за приемането ѝ в Еврозоната. Единствено от парламентарните групи на " Продължаваме промяната - Демократична България " и " Възраждане " участваха в дебата. Явор Божанков от " Продължаваме промяната - Демократична България " уточни, че този референдум е противоконституционен и противозаконен. А Надежда Йорданова добави, че страната ни не може да нарушава интернационалните контракти, оповестява БНР.

" Аз смятам, че не е възможно българското Народно заседание да задължава или да споделя, че България няма да извършва добросъвестно своите отговорности по поети към този момент интернационалните контракти. Мисля, че това е безусловно неприемливо ", сподели Йорданова.

В отговор водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов беше безапелационен, че въпросът дава отговор напълно на условията на закона и че има 470 хиляди годни подписа. Той прикани членовете на комисията да спазят закона и даже да се извърнат към Конституционния съд.

" Искам да ви прикани следното нещо. Вие като смятате, че този закон сега е нарушен от Инициативния комитет и като твърдите без да го докажете сега, че има съображение този референдум да не бъде позволен, сезирайте Конституционния съд откакто си вземе решението. Това ви е обещано като опция от законодателя тъкмо в тази посока ", сподели още той.

Така Народно събрание би трябвало да реши дефинитивно дали да допусне или не провеждането на националното допитване. Очаква се това да стане по време на пленарното съвещание в петък.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР