След повече от две години чудене как една маймуна в

...
След повече от две години чудене как една маймуна в
Коментари Харесай

Мистерия в зоопарка: Заключена маймуна зачена през дупка в стената в Япония

След повече от две години чудене по какъв начин една маймуна в японски зоопарк е заченала без прикосновение с мъжки ексземпляр, чиновниците в зоопарка наподобява най-сетне са разгадали загадката. Момо, 12-годишен белорък гибон, забременяла през 2021 година, макар че в никакъв случай не е общувала с други маймуни. Според обява в „ Gizmodo “ отговорът се крие в дребна дупка в стената, която друга маймуна е употребила, за " секрети срещи " с Момо.

Предполагаемата дупка се намирала на люка, употребен за обособяване на клетката на Момо от експозицията на маймуните, където 34-годишен гибон на име Итох се възползвал от опцията за загадка любовна среща. Служителите на зоопарка и ботаническата градина " Куджукушима " в Нагасаки години наред се чудели, пробвайки се да разгадаят тази мистерия, защото не е имало никакви записи от охранителните камери, които да снимат контакта. Бащинството на Итох е доказано посредством ДНК проби, които потвърждават, че той фактически е бащата.

Директорът на зоологическата градина в Нагасаки Джун Ямано изяснява, че провеждането на ДНК теста е лишило години, защото Момо е била извънредно ревностна във връзка с мистериозното маймунско дете и не е разрешавала на учените да се приближат задоволително, с цел да вземат проби. В последна сметка са събрани проби от косата и изпражненията на бебето, както и от всеки от евентуалните мъжки ухажори, и Итох е посочил съвпадане. След като зоологическата градина открила, че Итох е бащата, останалата част от мистерията като че ли най-сетне си пристигнала на мястото.

MONKEY MYSTERY SOLVED: A white-handed gibbon named Momo got pregnant at a zoo in Japan, but she was supposedly in isolation the whole time.
Now, zookeepers say they have figured out what happened:
— WTVC NewsChannel 9 (@newschannelnine)
Всъщност са били нужни повече от 6 месеца след раждането на маймунското бебе, с цел да се откри полът му, защото Момо е толкоз привързана към него, че даже не разрешава на зоозащитниците да го прегледат. С напредването на възрастта младото маймунче придобива по-голяма самостоятелност от майка си, което разрешава да се вземат нужните проби от косата.

Маймуни като Момо и Итох нормално се разделят, с цел да се избегне размножаването в плен по този метод, защото постоянно може да бъде рисково за техния тип да се чифтосват при тези условия. Преди това гледачите в зоопарка са предполагали, че дупките в преградата не са задоволително огромни, с цел да се случи сходно събитие, и не са си създали труда да скрият дървената дъска с спомагателни заключващи механизми заради дребната възможност за сходно събитие. Разбира се, Момо се оказала извънредно грижовна майка, макар че гледачите не знаели, че тя е бременна до 7-ия месец от бременността.

Белоръките гибони се считат за заплашен тип, тъй че може би тайните срещи би трябвало да бъдат насърчавани, което ще докара до увеличение на числеността на типа назад в зелената зона. Маймуните от този тип са склонни също да живеят в фамилни единици, тъй че може би притежателите на зоопарка би трябвало да обмислят опцията да разрешат на Итох и Момо да се съберат като семейство.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР