След повече от десетилетна правна битка Софийският окръжен съд /СОС/

...
След повече от десетилетна правна битка Софийският окръжен съд /СОС/
Коментари Харесай

Българският съд призна държавата за собственик на царски имоти в Рила

След повече от десетилетна правна борба Софийският областен съд /СОС/ постанови решение, с което призна България за легален притежател на 16 500 дка гори в Рила . Тези парцели бяха предмет на спор сред страната и наследниците на някогашните царе Фердинанд I и Борис III, в това число Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария Луиза.

Имотите, част от така наречен „ царска “ реставрация, бяха върнати на Сакскобургготски сред 2000 и 2003 година . Въпреки че през 2019 година част от ответниците подписаха правосъдна конвенция и признаха правото на благосъстоятелност на страната, делото продължи против останалите наследници.

Съдът откри, че реституционните решения за процесните парцели са оскъдни по две самостоятелни учредения и че не е имало материални предпоставки за реставрация на горските парцели . Съдия Ивайло Георгиев изложи претекстовете на съда в над 100 страници.

В случай че решението остане в действие Сакскобургготски и неговата сестра ще би трябвало да възстановят на страната обезщетение от 1 635 875 евро , присъдено им от Европейски съд по правата на човека за имуществени вреди по отношение на наложения мораториум от Народното събрание през 2009 година.

Въпреки че решението е неокончателно и предстои на обжалване, то ускорява позицията на страната в разногласията за благосъстоятелност на историческо-значими парцели . Решението на Софийския областен съд съставлява значим миг в дългогодишната правна история на България, обвързвана със собствеността на царски парцели.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР