След повече от 12 години дебати и планиране, през март

...
След повече от 12 години дебати и планиране, през март
Коментари Харесай

Прозрачно финансиране и закон за доброволчеството са сред приоритетите на гражданския сектор

След повече от 12 години диспути и обмисляне, през март 2022 година новото държавно управление конституира Съвета за развиване на гражданското общество (СРГО). Инициативата бе персонално на вицепремиерa Калина Константинова, която застана отпред на Съвета, заяви Правителствената осведомителна работа.

Още на 1 март се състоя и първото изключително съвещание на Съвета, на което членовете взеха първото доста значимо решение: незабавно да бъде основан механизъм за ежеседмична съгласуваност сред Министерски съвет, институции и цивилен организации, които интензивно подкрепят украинските бежанци в България. Над 50 организации регулярно се включваха в тези срещи.

„ Повече от 10 години гражданските организации в България се борим за това да има на най-високо равнище в изпълнителната власт пространство освен за разговор, само че и за взаимна работа сред организации и властта - с цел да работим дружно за една по-добра среда за гражданските права и свободи в България. Конституирането най-сетне на СРГО през март 2022 година с 14 определени представители от самите цивилен организации бе крачка в вярната посока за това да имаме по-независимо и проспериращо гражданско общество. Все отново, след първата крачка има доста дълъг и стръмен път пред нас към това да създадем смяна, която тук и в този момент да може да бъде почувствана от цивилен дейните хора. Оставаме с вярата, че лентата обратно не може да бъде върната “, споделя Надя Шабани, шеф на Българския център за нестопанско право.

„ Съветът за развиване на гражданското общество е основан, с цел да може да се даде подтик на политиката за поддръжка развиването на гражданското общество. Така е записано в закона и се веселя, че за четири месеца успяхме да сложим началото на толкоз доста задания, за които интензивният цивилен бранш е чакал повече от десетилетие “, разяснява ръководителят на Съвета и вицепремиер по дейно ръководство Калина Константинова.

Само за четири месеца, и то в извънредно комплицирана и провокативна политическа, обществена и икономическа среда Съветът съумя да:

- Изработи и одобри механизъм за необятни съвещания и взаимоотношение с други цивилен организации, които да служат за образец на другите държавни институции;
- Приеме плътна и интензивна стратегия за работа до края на година, която включва ясни и транспарантни критерии за финансиране на неправителствени организации и закона за доброволчеството;
- Даде рекомендации за това по какъв начин се комуникира информацията на държавния уебсайт за Украйна ukraina.gov.bg;
- Аргументира основаването на специфична Работна група с Министерство на финансите и други ангажирани институции за основаване на механизъм за финансиране на цивилен организации.

„ В последните години страната очевидно неглижираше своите дейни жители и това е повода да няма нито един съответен народен механизъм за взаимоотношение и финансова поддръжка на цивилен организации в България. За пръв път в екипа на това държавно управление има хора, които разпознават в гражданския бранш скъп запас за развиване на обществото. За нас е извънреден приоритет да създадем по този начин, че жителите и техните организации да бъдат подкрепени, с цел да се трансфорат в равносилен сътрудник на страната и прецизен барометър за „ здравето “ на институциите “, разяснява Красимира Величкова, консултант в кабинета на вицепремиера Калина Константинова и дълготраен ослепителен представител на гражданския бранш.

В рамките на идващите съвещания на СРГО следва да се създаде и одобри механизма за финансиране на цивилен начинания от националния бюджет, както и да се проведат необятни публични съвещания по уредбата за доброволчеството.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР