След постигнатото на 28 април споразумение с България, Унгария, Полша,

...
След постигнатото на 28 април споразумение с България, Унгария, Полша,
Коментари Харесай

България и още 4 държави получават 100 млн. евро от ЕК

След постигнатото на 28 април съглашение с България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, Европейската комисия показа през днешния ден предлагането си за поддръжка на стойност 100 милиона евро на представители всички страни членки. Тази сума, взета от селскостопанския запас за 2023 година, ще бъде ориентирана към земеделските стопани, произвеждащи зърнени култури и маслодайни семена в тези пет страни членки на първа линия. Подкрепата ще помогне на страните членки, граничещи с Украйна, да компенсират отчасти проблемите, свързани с логистичните усложнения, произлизащи от вноса на някои селскостопански артикули от Украйна. Успоредно с това България, Унгария, Полша и Словакия поеха ангажимент да анулират едностранните си ограничения по отношение на пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледовото семе и всички други артикули с генезис от Украйна.

Комисията предлага да се провиснал 9.77 млн. евро за България, 15.93 млн. евро за Унгария, 39.33 млн. евро за Полша, 29.73 млн. евро за Румъния и 5,24 млн. евро за Словакия. Петте страни могат да добавят тази поддръжка от Европейски Съюз до 200 % с национални средства, което би възлязло на обща финансова помощ в размер на 300 милиона евро за засегнатите аграрни стопани. При разпределението се взема поради тежестта на всяка наранена страна в селскостопанския бранш на Съюза въз основа на размера на директните заплащания по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП), както и относителният растеж на украинския импорт на зърнени култури и маслодайни семена в тези страни членки.

Подробностите по предлагането на Комисията бяха разисквани с представители на страните членки по време на ad hoc съвещание на комитет за общата организация на селскостопанските пазари. Всички страни членки ще гласоподават по предлагането на идващото съвещание на комитета. Ако мярката бъде утвърдена от страните членки, Комисията я приема. След това тя ще бъде оповестена в Официален вестник на Европейски Съюз и ще влезе в действие в деня след публикуването, тъй че петте наранени страни членки да могат неотложно да я приложат.

Органите на петте страни членки ще разпределят помощта на земеделските стопани, отглеждащи зърнени култури и маслодайни семена в засегнатите региони, като вземат поради степента на усложненията им и икономическите вреди и подсигуряват, че те са крайните бенефициери на финансовата помощ. Плащанията следва да бъдат осъществени до 30 септември 2023 година България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия ще би трябвало да уведомят Комисията за детайлностите по отношение на осъществяването на мярката, по-специално критериите, употребявани за пресмятане на помощта, плануваното влияние на мярката, нейната оценка и подхванатите дейности, с цел да се избегне нарушение на конкуренцията и свръхкомпенсация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР