След поредната ужасяваща катастрофа с автобус у нас, вниманието логично

...
След поредната ужасяваща катастрофа с автобус у нас, вниманието логично
Коментари Харесай

Опасности дебнат в градския транспорт на София

След следващата ужасяваща злополука с рейс у нас, вниманието разумно е ориентирано към сигурността в тези транспортни средства и се оказва, че май тя не е на изключително високо равнище в столичния градски превоз.

От съдружие „ Спаси София “ сигнализират за рискове, които дебнат в градския превоз на столицата. От сдружението осведомят за

счупени люкове и откраднати спешни чукчета в рейсовете на градския превоз .

Екип на предаването „ Здравей, България” по NOVA също ревизира в какво положение е оборудването за спешна сигурност. Оказа се, че в много от градските рейсове липсват съществени елементи, нужни за реакция при произшествия на пътя.

„ По наши наблюдения допълнително от 100 рейса в градския превоз на София липсват наложителните по закона спешни чукчета и кранове за спешно отваряне на вратите при положение на пораждане на случай. Това е огромен проблем за сигурността на пътниците”, съобщи Андрей Зографски от „ Спаси София”.

Шофьорите на рейсовете изясняват, че те

всеобщо се крадат, изключително в региона на „ Студентски град”.

Зографски посочи, че от Столична община не може да не знаят за казуса, тъй като транспортното средство не би трябвало да излиза от хранилище, в случай че няма наложителното съоръжение и по закон то не би трябвало да получи регистрация.

„ Проблемът с кражбите може да се реши доста елементарно, като се слагат такива чукчета, които имат железни въжета. По този метод може да бъде предотвратена кражбата. Несериозно е чиновниците на Центъра за градска подвижност да се оправдават с кражбите, тъй като такива има във всеки град в Европа, само че казусът на всички места е решен. Тези чукчета костват човешки животи, както видяхме в тази ситуация с случая край Своге преди няколко дни”, на мнение е Зографски.

Той прикани за оставката на Слав Монов, който е шеф на „ Столичен автотранспорт”. По думите му това е следващият проблем в сдружението, който не се взема решение, а градският превоз в София е рисков. Той

подчертава върху обещанието от преди две години, когато цената на билетчето беше вдигната с 60%, за съвременен градски превоз .

Слав Монов от своя страна разяснява, че в новите рейсове чукчетата са с тревога и по този начин не могат да бъдат откраднати. Той удостовери, че в старите те всеобщо се крадат. От „ Столичния автотранспорт” надлежно ги подменят.

„ Тези чукчета обаче костват много пари – към 30 лева е едното. В този смисъл е много скъпо да бъдат подменяни”, изясни Монов. Той посочи, че не е правилно изказванието на „ Спаси София “, че чукче може да се купи по интернет на цена сред 2 и 5 лева, защото

общината може да купува такива неща единствено от производителите на рейсове, които са сертифицирани .

„ Предстои старите рейсове да бъдат заменени. До Нова година би трябвало да получим 102 рейса, а по-късно още 60. Така 90% от тях ще бъдат нови и ще бъдат оборудвани с нужните кранове и чукчета”, разясни шефът на „ Столичния автотранспорт”.

Още за градския превоз в София:

Пътник без билет напръска контрольорки с пикантен спрей

От през днешния ден билетчето в София става 1,60 лв., столичани отхвърлят да заплащат

Стотици стачкуваха против цената на билетчето

СПОРТ В мегаломански жанр Жозе излетя от брифинга си Bye-Bye, New York! Григор безславно излетя от US Open Сделките, които легитимираха трансферния талант Мончи
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР