След поредната серия скандали свързани с некачествени ремонти в столицата,

...
След поредната серия скандали свързани с некачествени ремонти в столицата,
Коментари Харесай

Спаси София иска Черен списък за фирми, които строят некачествено с публични средства

След следващата серия кавги свързани с некачествени поправки в столицата, градските деятели от Спаси София за следващ път упорстват за въвеждането на тъй наречените Черен лист на компании, които строят некачествено с общински и държавни средства. По думите им, София е изправена пред голям и доста сериозен проблем с некачествените поправки и непрекъснатите кавги потвърждават това.
Според деятелите, това е нездравословно освен тъй като публичният запас се пилее в некачествени поправки, които до месеци се разпадат, само че и поради риска за жителите, които всекидневно употребяват тази инфраструктурата.

“Щом най-критичната инфраструктура, която се строи за доста години напред, не е ваксинирана от заболяването, породена от корупция и безгрижие, ясно е, че това не може повече да продължава. Столичната община, която всяка година харчи милиарди левове, има потребност от надалеч по-сериозен механизъм за надзор, който да има и възпиращо деяние. Никоя компания няма да си разреши да строи некачествено, в случай че знае, че това ще ѝ коства няколко години възбрана да взе участие в търгове с публични средства.” - твърди Андрей Зографски от Спаси София.

Затова от организацията за следващ път приканват за незабавни промени в българското законодателство, което да транспонира Директива 2014/24 на Европейски Съюз, която освен дава право на страните членки да включат в законодателството си забранителни описи, само че и ги насърчава да създадат това. Този механизъм ще разреши отсяването и изключването на компаниите, които систематично доставят фалшив артикул за сметка на милиони общински или държавни средства.

“Черният лист не е екзотика, както се пробват да ни убедят ръководещите от ГЕРБ, а е необятно прилагана процедура в Европейски Съюз. Затова ние от Спаси София ще предложим съответни текстове за смяна на Закон за обществените поръчки, с цел да може Европейските наставления да се приложат в България в работещ вид. Нещо повече, ще настояваме партиите, които се борят за влизане в Народното събрание, да поемат обществен избирателен ангажимент, че ще внесат за разглеждане в Народното събрание и ще поддържат смяна въвеждаща Черен лист.” - споделя Борис Бонев, самостоятелен общински консултант.

От Спаси София споделят, че кметът на София неведнъж е потвърдила, че не пази обществения интерес, с което се оставя чувството, че се работи в интерес на дребното доближени до ръководещите компании. “През последните шест години сме подали стотици сигнали за некачествено строителство в София, а кметът постанова прекомерно дребни по размер и брой санкции единствено след обществен напън и не трансформира стила си на работа и непрекъснатите поправки на ремонтите го потвърждават. С това става явно, че на нея не може да се разчита за законодателни промени, които да защитят публичния интерес и пари. Затова ние започваме самодейността за Черен лист и чакаме поддръжка и явен ангажимент от всички политически субекти и бъдещите депутати.” - споделят от Спаси София.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР