След поредната дълга смяна през уикенда, д-р Джесика Голд се

...
След поредната дълга смяна през уикенда, д-р Джесика Голд се
Коментари Харесай

Бягство от действителността в леглото – новата вайръл тенденция в TikTok

След следващата дълга промяна през уикенда, доктор Джесика Голд се прибира у дома с възприятие за бърнаут и се поддава на желанието да се гмурне под завивките и часове наред да гледа телевизия, а след това да спи.

Както биха споделили от поколението Z, тя " гние в леглото ".

Голд е един от многото консуматори на TikTok, които се изрекоха във връзка най-новата вайръл наклонност, при която потребителите разгласяват видеоклипове, в които са под пластове завивки, постоянно с телефон или някаква храна до тях, написа CNN.

Според Голд, доцент по психиатрия в Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, фразата разказва оставането в леглото по избор през целия ден.

" Мисля, че е обикновено да го вършиме, в случай че имате потребност от това - и аз съм си го разрешавала, стига да разбирате за какво, само че и да се обърнете и към други умения за справяне със напрежението ", споделя тя.
@braincraft In defence of #inbedrotting because it’s perfect???????? #lifehack#bedrot#bedrotting#bed#bedroomtok#sleepscientist#fyp♬ Coastline - Hollow Coves
На пръв взор, евентуално има изгоди от забавянето на темпото, с цел да се презаредите, освежите и рестартирате, изяснява психологът Саймън Рего, професор по психиатрия и поведенчески науки в Медицинския лицей " Алберт Айнщайн " и шеф на катедрата по логика на психиката в Медицинския център " Монтефиоре " в Ню Йорк.

Въпреки това, салдото е значим за положителното положение, добавя той. Прекарването на прекалено много време в леглото може да наруши настроението ви и да усили напрежението, споделя професорът. " Бъдете деликатни и избягвайте да прекалявате, без значение какъв брой добре може да се чувствате сега ", поучава той.

Излежаването в леглото за повече от ден-два е тревожно и може да насочва към разнообразни проблеми с психологичното здраве, счита Голд.

" Желанието да се въргаляте в леглото по през целия ден, изключително в случай че това се случва постоянно, евентуално не е обвързвано единствено с наваксване на съня или потребност от малко безучастие, а с отбягване на възприятията, напрежението или болката от това да сте будни ", добавя тя. Подобно държание е обвързвано със признаци на меланхолия и тревога, наред с други психологични болести.

" Гниенето в леглото " може да се отрази освен на психическото ви здраве, само че и върху съня ви.

От позиция на науката за съня " то е тъкмо противоположното на това, което желаеме хората да вършат ", споделя Кели Глейзър, доцент по фамилна и превантивна медицина в Университета на Юта в Солт Лейк Сити.

Леглото би трябвало да се употребява единствено за сън и фамилиарност, а не за действия като гледане на телевизия, работа или хранене, изяснява тя. Като обща тенденция, в случай че не заспите до 30 минути откакто сте легнали в леглото, или сте будни повече от 20 минути през нощта, би трябвало да станете, поучава тя. Ако желаете да се отпуснете на комфортно място, изберете диван или комфортен стол.

" Умората след дълъг ден е естествена, само че в случай че тя пречи на работата, обществения ви живот или други значими действия, тогава е добре да обсъдите признаците си с доктор ", поучава още експертът.

Бягството от действителността в леглото може да ви помогне да се почувствате по-добре, само че единствено краткотрайно. За да не задълбочите казуса, който решавате по този начин, усвоете нови умения за справяне със напрежението и мислете за тях като за приятни занимания. Особено когато времето на открито го разрешава. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР