След получаването на поканата за членство в алианса БВП на

...
След получаването на поканата за членство в алианса БВП на
Коментари Харесай

Поканата за НАТО увеличи БВП на Северна Македония с 5,5%

След приемането на поканата за участие в алианса Брутният вътрешен продукт на Република Северна Македония е повишен с 5,5 %, безработицата е намаляла със 7,5 %, промишлеността бележи напредък от 8,8 %, а заплатите са нарастнали с 6,1 %. Това акцентира министър председателят Зоран Заев при започване на срещата на Северноатлантическия съвет, която е управлявана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи МИА.

В Скопие тази заран стартира среща сред делегациите, водени от премиера Зоран Заев и генералния секретар на НАТО Столтенберг, на посланиците на Северноатлантическия съвет и министрите в държавното управление. В центъра на диалозите е процесът на присъединение на страната към Алианса.

"Провеждането на днешното съвещание на Северноатлантическия съвет в Скопие е най-силното политическо удостоверение за нашето пълноправно участие в Алианса. Република Северна Македония ще бъде 30-ата страна - членка на НАТО. Това е реализация на напъните и стремежите на всички генерации политици от разнообразни политически партии и на всички жители на нашата страна от независимостта до през днешния ден ", акцентира Заев.

Премиерът подчертава и върху задграничните вложения, които са постигнали нов връх от 625 милиона евро или три пъти по-големи от междинните за последните осем години и двойно по-големи от най-хубавата година до момента.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че Скопие и Атина са посочили историческа решителност и са съумели да решат датиращия от няколко десетилетия спор, постигайки контракта от Преспа. Това демонстрира, че смяната е допустима и смелостта се изплаща. "Благодарение на огромните старания на избрани персони, а някои от тях през днешния ден са тук, вие градите по-добро бъдеще за вашата страна, допринасяйки за районната и трансатлантическа сигурност и осигурявайки предстоящ разцвет, акцентира генералният секретар на НАТО ", сподели Столтенберг.

Генералният секретар на алианса дойде в Скопие през вчерашния ден следобяд. Той взе участие на церемониален банкет, проведен от ръководителя на Народното събрание Талат Джафери. Там той удостовери, че чака с неспокойствие присъединението на Северна Македония като 30-ия член на алианса. Това е първото посещаване на Столтенберг и представители на НАТО в Скопие след подписването на протокола за присъединение през февруари. Очаква се процесът на ратификация да завърши до края на тази година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР