След пожара, който унищожи сериозна част от парижката катедрала Нотр

...
След пожара, който унищожи сериозна част от парижката катедрала Нотр
Коментари Харесай

Forbes: Защо даренията за Нотр Дам породиха критики

След пожара, който унищожи сериозна част от парижката катедрала Нотр Дам в понеделник вечерта, даренията за възобновяване й надвишиха 1 милиарда евро. Някои хора обаче приканват богаташите да премислят тяхната благотворителност.

Френски милиардери, измежду които Франсоа Анри Пино, семейство Арно и семейство Бетанкур Мейерс, подариха общо 680 млн. $ за възобновяване на един от знаците на Париж, написа Forbes.

Даренията от френски компании също не стопират. Петролният колос Total разгласи, че ще подари 100 млн. евро. JCDecaux и Société Générale ще се включат с 20 млн. евро и 10 млн. евро, респективно.

Американският софтуерен колос Apple също разгласи, че ще помогне за възобновяване на Нотр Дам.

Зад всичките тези дарения не стоят единствено заможни хора и компании. Англия ще бъде помолена за дъбови дървета. В истинското строителство на покрива на Нотр Дам са употребявани близо 1 300 дървета.

Няколко маджарски града също ще дарят за идеята, като по този начин ще изплатят някогашен собствен дълг. През 1879 година унгарският град Сегед е съвсем погубен от наводняване. Франция тогава демонстрация голяма благотворителност при възобновяване и унгарците в този момент желаят да се отплатят.

Недоволството

Тази вълна от добрoжелателност бе разкритикувана от видни фигури в обществените медии.

Голф звездата Томас Питърс бе заставен да изтрие свое известие в Twitter, в което разкритикува даренията за Нотр Дам.

Британската телевизонна водеща Джанет Стрийт-Портър съобщи, че би било по-добре даренията да се похарчат за обществени проблеми. Нейното мнение се споделя и от американската авторка Кристан Хигинс, която написа в Twitter: "... дарявайте, с цел да помогнете на Пуерто Рико да се възвърне. Дарявайте, с цел да доставите на хората от Флинт чиста вода. Дарявайте, с цел да извадите децата от клетките. Исус не е бил угрижен за витражи. Той е бил угрижен за хората. "

Френският политик Филип Путо назова даренията на богатите " съревнование сред укриващи налози ". Ако имаше качествена данъчна система, щеше да има обществен фонд за сходни случаи, написа той в Twitter.

В Huffington Post писателят и историк Майк Стъкбери напомни на донорите за отговорността им към бедните: " Важно е някои хора да не не помнят, че тази прелестна постройка е издигната в чест на религия, която натъртва на това да се оказва помощ и поддръжка на бедните, без значение от това кои са те. "

В обществените медии изобилства сходни мнения. Британският вестник The Metro получава реакции на своята Фейсбук страница, като тази: " Даряват над 300 милиона!!! С тези пари могат да се спасят хиляди животи по света. "

Ефектът Саклър

Подобни рецензии крият риска да принудят богатите да не подаряват изобщо. Това към този момент се случва във Англия. Местното неодобрение от присъединяване на семейството Саклър в опиоидната рецесия принуди фамилната фондация да спре всичките си дарения.

Има от ден на ден протеснения, че случилото се със семейство Саклър е единствено началото.

В случая с Нотр Дам аргументът е двузначен. Призивите донорите да насочват парите си към битката с бедността, а не към Нотр Дам, подценяват обстоятелството, че доста милиардери към този момент подаряват за най-различни сходни дела.

Има и опасения, че публичният напън върху филантропите ще ограничи техните дарения, написа блиц. Критките във връзка с техните бизнес ползи, данъчни заявления или филантропски подбуди няма да оказват помощ за нарастването на даренията.

Те могат само да ги понижат, защото богатите ще стартират да заобикалят светлината на прожекторите, съгласно Forbes.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР