След поглъщането на Twitter от Илон Мъск, много от потребилите

...
След поглъщането на Twitter от Илон Мъск, много от потребилите
Коментари Харесай

Какво е Mastodon и може ли да се превърне в алтернатива на Twitter?

След поглъщането на Twitter от Илон Мъск, доста от потребилите се отхвърлят от обществената мрежа и търсят различни платформи. Най-много нови сметки са били регистрирани в Mastodon, предава BBC. Социалната мрежа оповестява, че единствено през последната седмица са се включили над 230 хиляди консуматори.

На пръв взор Mastodon наподобява като Twitter - потребителите пишат изявления (наречени „ toots “), които могат да разясняват, харесват и разгласяват още веднъж. Опцията за следване също е налична. Платформата обаче работи по друг метод. Това е една от аргументите да притегля нови консуматори, само че и да провокира известно комплициране.

Платформата е на шест години, само че сегашната й интензивност е невиждана и се бори с тежестта на новите членове.
Какви са всички тези сървъри?
Първото нещо, което би трябвало да извършите, когато се регистрирате, е да изберете сървър. Има доста от тях, те са тематични - по страна, град или интерес - обществени, софтуерни, за игри и така нататък

Няма огромно значение в кой от тях сте, тъй като по този начин или другояче ще можете да следвате потребителите на всички останали, само че това ви дава начална общественост, която е по-вероятно да разгласява неща, които ви интересуват. Някои от известните - като обществените - сега работят доста постепенно заради търсенето.

Райън Уайлд, който ръководи сървъра MastodonApp.UK посредством своята компания Superior Networks, споделя, че има над 6000 нови членове за 24 часа и би трябвало да спре регистрацията.

Пуснах сървъра в 22:00 часа петък вечер и се разсъниха на идната заран с 1000 души, които не знаех, че ще се раздрусат. “
Как намирате хора?
Сървърът, който изберете, става част от вашето потребителско име. Така да вземем за пример създателят на материала употребява настоящото си име в Twitter (name) и избира сървъра в Обединеното кралство, което прави потребителското име @[email protected] Ако сте в същия сървър, можете да търсите единствено благодарение на името на индивида, само че в случай че той е на друг сървър, ще ви би трябвало цялостният му адрес.

За разлика от Twitter, Mastodon няма да предлага почитатели, които може да ви интересуват. Можете също да търсите по хаштагове.
Защо сървърите са там?
Mastodon не е една платформа. Това не е едно „ нещо “ и не е благосъстоятелност на едно лице или компания. Всички тези разнообразни сървъри се свързват дружно и образуват групова мрежа, само че те са благосъстоятелност на разнообразни хора и организации. Това се назовава децентрализация и почитателите на децентрализираните платформи ги харесват тъкмо заради тази причина - те не могат да бъдат ръководени по волност на един обект, купени или продадени.

Недостатъкът обаче е, че вместо това сте според от прищявката на лицето или организацията, ръководеща вашия сървър - в случай че решат да го изоставят, вие губите акаунта си. Mastodon моли притежателите на сървъри да уведомят своите консуматори три месеца по-рано, в случай че решат да го затворят.

Първоначалният създател на Twitter, Джак Дорси, апропо работи върху нова мрежа, наречена BlueSky и сподели, че желае и тя да бъде децентрализирана.
Как се модерира Mastodon?
Това е същински парещ картоф. В момента всички сървъри имат свои лични правила за модериране, а някои нямат никакви. Някои сървъри избират да не се свързват с други, които са цялостни с ботове или наподобява имат огромно количество насаждащо ненавист наличие - това значи, че няма да бъдат забележими за тези на сървърите, на които са блокирани. Публикациите могат също да бъдат докладвани на притежателите на сървъра.

Ако открият тирада на омразата или нелегално наличие, тогава тези притежатели могат даизтрият наличието, само че не безусловно на всички места. Това ще бъде голям проблем, в случай че тази платформа продължи да пораства. Вече има известия за хора, ориентирани към насаждащо ненавист наличие, а BBC видя образци за хомофобско принуждение.
Има ли реклами?
Не. Няма реклами, макар че няма нищо, което да ви попречи да напишете обява, популяризираща вашата компания или артикул. Mastodon също не предлага подбрано преживяване като Twitter във връзка с това по какъв начин преглеждате изявленията.
Безплатно ли е за потребление?
Зависи на кой сървър сте - някои желаят дарения, защото не им се заплаща, само че значително потреблението на платформата е гратис.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсоциална мрежа нова платформа Twitter Илон Мъск ПоследниНай-четениЛюбопитно 56 Какво е Mastodon и може ли да се трансформира в опция на Twitter? Политика 172 Междинните избори могат да трансформират политическия пейзаж в Съединени американски щати Екология 324 Безос и Гейтс насочват $2.4 милиарда към горите и дребните фермери Накратко 1304 Вечерни вести: Европейска комисия утвърди първите милиарди по ПВУ; Много нови жилища излизат на пазара Финанси 10831 Купувачите към този момент бягат от парцели „ на зелено “ и покупко-продажби за инвестиция Компании 8270 „ Лукойл “ отхвърли оферта за завода си в Сицилия, обричайки го на банкрут Компании 6874 Мъск стартира с всеобщите съкращения в Twitter още през днешния ден Бюджет и финанси 6360 Румъния купи 32 самолета F-16 „ втора употреба “ за €388 млн. Всички новиниОще от ЛюбопитноВиж всички

Източник: economic.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР