След подробните истории на предходните световни първенства, ТОПСПОРТ започва да

...
След подробните истории на предходните световни първенства, ТОПСПОРТ започва да
Коментари Харесай

Панама: Екзотичният дебютант ще даде здрав отпор на фаворитите

След подробните истории на предходните международни шампионати, ТОПСПОРТ стартира да Ви показва тимовете, които се класираха за идния Мондиал 2018. Големият футболен шампионат започва на 14-и юни, а през днешния ден ще подчертаваме вашето внимание върху един от дебютантите - Панама.

Всички обичаме международните шампионати заради изключителната опция да се срещнем с участници, които даже не подозираме, че съществуват на географската футболна карта. За месец се трансформираме в откриватели на екзотиката, запознавайки се с обичаите и метода на живот на нации, имащи радикално друго чувство за заобикалящия ни свят от нас.

На Мондиал 2018, ние почитателите, ще имаме привилегията да следим изявите на една от нациите-дебютанти в шампионата - Панама. Сензационен участник, който обаче изцяло заслужи мястото си на огромния междуконтинентален конгрес.

анкета
Докъде ще стигне Панама на Мондиал 2018?
Няма да прескочи груповата фаза. До осминафиналите. Отпада на четвъртфинал. Полуфинал. Ще играе на край в шампионата. Панама ще завоюва международната купа! Виж резултати
Няма да прескочи груповата фаза.

До осминафиналите.

Отпада на четвъртфинал.

Полуфинал.

Ще играе на край в шампионата.

Панама ще завоюва международната купа!

ЗАПОЗНАЙТЕ съдебна експертиза С ПАНАМА

Панама е най-южната страна в Централна Америка. Тя граничи на северозапад с Коста Рика и на изток с Колумбия. Страната управлява Панамския канал, който свързва Атлантическия с Тихия океан.

Тя е един от най-големите финансови, търговски и транспортни центрове в Латинска Америка. Населението е 3 309 679 души, а културата на страната произлиза от европейската такава, пренесена от испанците, която пък е смесена с африканската и локалната индианска просвета.

 Снимка 358252

Дивият свят на Панама е най-разнообразният от всички страни в Централна Америка. В него живеят доста типове, както северноамерикански, по този начин и южноамерикански. На територията на въпросната страна има над 500 реки.

През 1989 година в Панама има въоръжен спор, откакто държавното управление на Съединени американски щати " постанова " демокрацията в страната, сваляйки от власт диктатора Мануел Нориега.

 Австралия: Британска мощ, съчетана с балкански характер
Австралия: Британска мощ, съчетана с балкански характер

Тимът е формиран от черноработници, всеки от които слага триумфа на тима над персоналната си изява

ДА ПОГОВОРИМ И ЗА ФУТБОЛА В СТРАНАТА

С оглед мощното въздействие на Испания и великите футболни сили от Южна Америка, не е изненада, че спорт №1 в Панама е футболът. Местната федерация е основана през към този момент далечната 1937 година, като 12 месеца по-късно бива приета и от ФИФА. Едва през 1961 година пък става част от КОНКАКАФ. Настоящият президент на организацията е Педро Чалуя Араус.

Екзотичната страна е разграничена на две в желанията си към огромните грандове. Най-титулуваният отбор в страната е Арабе Унидо, който 15 пъти е триумфирал с панамската лига. Любопитното за него е, че през 1994 година той бива основан от арабските емигранти в страната и небрежно се трансформира в цялостен доминант.

 Арабе Унидо
Източник:

Арабе Унидо

С две трофеи по-малко пък е Тауро, който обаче генерира по-голяма част от фенските благосклонности. Клубът е основан през 1984 година от италианският предприемач Джанкарло Гронки, който е безжалостен последовател на Ювентус. Поради този факт и екипът на " бизоните " е оцветен в черно-бели краски. Въпросният отбор надали ще бъде запомнен с положително от българския национал Антон Недялков, който преди 2 месеца, дружно със своя ФК Далас, бе отстранен от Тауро на осминафиналите в Северноамериканската Шампионска лига.

 Нигерия: На
Нигерия: На " Суперорлите " не са им нужни шамани, с цел да оставят диря на Мондиал 2018

Африканците дават поръчка за сериозна изненада в група D

Класиката в панамския футбол пък е сред огромните противници Тауро и четвъртият по оценки в страната Плаза Амадор.

 ФК Тауро
Източник:

ФК Тауро

НАЦИОНАЛНИЯТ ТИМ И СЕНЗАЦИОННИЯ МУ ПЪТ ДО МОНДИАЛ 2018

Допреди тази година, най-големият триумф на тази страна бе обвързван с двата му изгубени финала на шампионата Голд Къп. Във всеки един от случаите, Лос Каналерос биват спирани от Съединени американски щати (1:3 и 0:1).

Панамците могат гордо да се нарекат и рекордьори по извоювани титли от Копа Сентроамерикана (8 пъти). В тази конкуренция се включват футболните сили като Белиз, Никарагуа, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас и Коста Рика.

 Блас Перес - рекордьор по маркирани голове за Панама.
Източник:

Блас Перес - рекордьор по маркирани голове за Панама.

Всичко за Панама обаче се трансформира през последните 12 месеца....

До 1974 година отборът даже не взе участие в квалификации за международни шампионати. Последват опити за присъединяване последващите 10 мондиала, само че нито един от тях не приключва с оптимистичен край!

Промяната стартира през 2015 година, когато Панама съумява да премине четвъртия стадий от квалификациите в зона КОНКАКАФ. Ла Мареа Роха попада в компанията на Коста Рика, Хаити и Ямайка, като с лекост приключва на второ място в групата след най-големия си съперник в Централна Америка.

 Аржентина: Ще сбъдне ли Лео Меси фантазията на цялостен един народ?
Аржентина: Ще сбъдне ли Лео Меси фантазията на цялостен един народ?

Последен късмет за " изгубеното потомство " на южноамериканския исполин

В решителния кръг селекцията на Ернан Гомес се възползва оптимално от трагичната форма на Съединени американски щати и сензационно приключва на трето място в крайното класиране, незабавно след Мексико и Коста Рика, което значи единствено едно - директна виза за Русия 2018. Панамците изпреварват, поради по-добрите си индикатори в мачовете посред им, четвъртия Хондурас.

 Снимка 358257
Източник:

" Златният " им актив от 13 точки пък е реализиран след 3 победи ( 2:1 Коста Рика, 3:0 Тринидад и Тобаго и 1:0 Хондурас), 4 равенства (Мексико 0:0, Хондурас 2:2, Съединени американски щати 1:1 и Коста Рика 0:0) и 3 провали (0:1 Мексико, 0:4 Съединени американски щати, 1:0 Тринидад и Тобаго).
Отбори Точки М П Р З ВГ ПГ Разл.  Bandera de México Мексико 21 10 6 3 1 16 7 9  Bandera de Costa Rica Коста Рика 16 10 4 4 2 14 8 6  Bandera de Panamá Панама 13 10 3 4 3 9 10 -1  Bandera de Honduras Хондурас 13 10 3 4 3 13 19 -6  Bandera de Estados Unidos Съединени американски щати 12 10 3 3 4 17 13 4  Bandera de Trinidad y Tobago Тринидад и Тобаго 6 10 2 0 8 7 19 -12
Подготовката на " каналджиите " за Световното върви с цялостна пара. Националният отбор обаче небрежно се срещна с действителността, откакто загуби и трите си контроли с отбори от Европа. Панама свери часовника с други участници на Мондиал 2018 - Дания (0:1) и Швейцария, като загубата от " кръстоносците " бе повече от неприятна 0:6. Преди няколко дни пък самочувствието на панамците бе занижено и след провалянето от Норвегия с 0:1.

 Дания: Отборът, който може да
Дания: Отборът, който може да " гърми " когато и да е

Червения динамит несъмнено има капацитет за освен това на Мондиала

ТРЕНЬОРЪТ - БИЯЧЪТ НА ЖЕНИ ЕРНАН ГОМЕС

Част от сериозните триумфи на Панама през последните 4 години е колумбиецът Ернан Дарио Гомес. Специалистът е любим на медиите, като носи и многозначителния прякор " Палката ".

 Селекционерът Ернан Гомес - Палката
Източник:

Селекционерът Ернан Гомес - Палката

През кариерата си 62-годишният ментор е водил грандовете от своята татковина - Атлетико Насионал, Санта Фе и Индепендиенте (Меделин). Два пъти е бил и народен селекционер на " Лос Кафетерос ", само че по този начин и не реализира триумфи, макар именитите футболисти на негово разположение. През 2006-2008, Гомес води различен държавен отбор от Централна Америка - Гватемала.

Рекордьор

Макар и да не сте чували за " Ел Болийо ", името му намира място в историята на международни шампионати. Той е един от дребното експерти, които вземат участие на шампионата с три разнообразни национални тима. През 1998 той прави това с Колумбия, четири години по-късно с Еквадор и в този момент с Панама.

 Снимка 358259
Източник:

Скандален имидж

На 6 август, 2011 година, в пъба " Ел Бембе " в Богота, Гомес атакува незнайна дама. Според очевидци той я удря цели четири пъти. Поради този скандал той е заставен да напусне и националния отбор на Колумбия през същата година. Всичко това се случва под големия напън на спонсори, политици, известни персони и феминистки организации.

 Перу: 36 години по-късно инките отново са измежду най-хубавите в света
Перу: 36 години по-късно инките отново са измежду най-хубавите в света

Тимът бележи голям напредък под управлението на Рикардо Гарека

ГОЛМАЙСТОРЪТ - ГАБРИЕЛ ТОРЕС

В редиците на Панама личат имената на двама бележити голмайстори, които са част от актуалната блестяща история на футбола в страната. Става въпрос за ветераните Луис Техада (36 години) и Блас Перес (37 години) , като въпросните са рекордьори със своите 43 гола за Ла Мареа Роха.

С оглед напредналата им възраст обаче, индивидът, който генерира огромните очаквания на панамците за положително показване е Габриел Торес . Стрелецът е прочут с прякора си Малкия дух и за своите 29 години към този момент е минал през 12 тима. Най-успешен като че ли е престоят му във венецуелския Замора, където за 91 мача вкарва 54 гола. Габи пробва шанса си в Европа, където пътищата му през 2017 година се пресичат с Валери Божинов в Лозана Спорт. Панамецът обаче играе надалеч по-добре за швейцарците, като вкарва 8 гола в 42 мача. От началото на тази година той е част от чилийския Уачипато, като за момента е 100-процентов 7 гола в 7 мача.

 Голмайсторът - Габриел Торес
Източник:

Голмайсторът - Габриел Торес

В младежките си години Габриел Торес може се похвали с два подготвителни кампа в Манчестър Юнайтед . Вторият от тях обаче няма да бъде запомнен с положително от панамеца, откакто претърпява тежка травма още на третия ден.

СЪСТАВЪТ

Националният тим на Панама е формиран главно от състезатели, които се подвизават зад граница. Такъв е и сигурният любимец на вратарския пост - Хайме Пинедо , който играе с изменчив триумф за северните ни съседи от Динамо (Букурещ). Не по-слаб е и сътрудника му Хосе Калдерон, който обаче има малшанса да се подвизава в хондураския шампионат с екипа на Маратон.

 Мароко:
Мароко: " Лъвовете от Атлас " са подготвени да санкционират всеки, които ги подцени

Тимът се класира за Мондиал за първи път от 20 години насам

Заедно с гореспоменатите голаджии Техада и Перес, " третият кон, който дърпа каруцата на Панама " през последните години е бранителят Фелипе Балой . Макар и на 37 години, капитанът на Лос Каналерос е подготвен да изиграе формата на живота си. Поради разнообразни аргументи, Балой живее е в Мексико и даже има тамошно поданство. Сега пък играе за повече от скромния гватемалски клуб - Мунисипал Депортиво.

 Снимка 358261
Източник:

Много ще се разчита и на бранителите, които към този момент няколко сезона показват повече от сполучливо Панама по терените на американската Мейджър Лийг Сокър. Става въпрос за звездите на Ню Йорк Ред Булс - Фидел Ескобар и Майкъл Мурийо . Средищната фигура в състава на Колорадо Рапидс - Адолфо Мачадо и един от най-стабилните играчи на безконечния кандидат за купата в Съединени американски щати -Сиатъл Саундърс - Рамон Торес. Въпросният е най-голямата начин на живот звезда в Панама, като има лична линия за облекла. Неизменно е свързван с обилни хубавици, има голям брой татуси и какво ли още не. С две думи, аналог на Благой Георгиев, Ники Михайлов или Валери Божинов.

В халфовата линия на Панама проличава името на огромния водач Габриел Гомес . Полузащитникът е безспорен рекордьор на страната - имайки 142 изиграни дуела. Въпросният впечатлява със своята неотстъпчивост на терена и изключителна физическа устойчивост. Има три сезона с екипа на португалския Беленензеш, а също по този начин и в американския Сан Франциско. В момента е част от незнайния колумбийски отбор Атлетико Букараманга.

 Рекордьорът по мачове за Панама - Габриел Гомес (142)
Източник:

Рекордьорът по мачове за Панама - Габриел Гомес (142)

По крилото трябваше бъде техничарят Алберто Кинтеро , който се слави със скоростната си техника по крилото и ексцентричните си визии за играта. В момента панамецът е във формата на живота си, откакто има 17 попадения за перуанския Университарио. Толкова голове, Алберто нямаше за последните 8 години в кариерата си. За зла негова орис обаче, той получи тежка травма и ще пропусне шанса да показва своите умения на огромната футболна сцена. Нещастието за Алберто пък се оказа наслада за извикания на негово място Рикардо Авиля . За въпросния не можем да кажем нещо особено с изключение на, че има няколко мача за аварийния отбор на Гент през миналата акция.

 Саудитска Арабия:
Саудитска Арабия: " Зелените соколи " няма да се задоволят с нов неуспех

Хуан Антонио Пици се нагърби с повече от тежка задача

Ако изключим към този момент упоменатите звезди в офанзива, любопитно усещане прави и таранът Абидел Аройо. 23-годишна планина от мускули, която е извънредно потребна при статични положения и битката за висока топка. Макар и станал известен след престоя си в уругвайския исполин Данубио, Абидел е добра алтернатива за националния селекционер при положение на извънредно офанзивна тактичност.

 Луис Техада - живата легенда на панамския футбол.
Източник:

Луис Техада - живата легенда на панамския футбол.

СХЕМА НА ИГРА, СИЛНИ И СЛАБИ СТРАНИ

Предпочитаната скица на игра от националния селекционер- Ернан Гомес е 5-4-1 . В моменти, когато нещата пък би трябвало да бъдат подвластни на нападението, тя може да се трансформира и в 3-5-2. Това, че Панама е отбор напълно зависещ на отбраната, се видя и по-пътя им към международните квалификации.

 Испания: Осем години по-късно, задава се ново пиринейско лято
Испания: Осем години по-късно, задава се ново пиринейско лято

" Ла Фурия Роха " потегля за втора международна купа

Ла Мареа Роха рядко позволява попадения, само че и мъчно бележи такива. Панамците играят на ръба на грубостта и постоянно разчитат на статични положения, с цел да добиват предимство в даден дуел. Големият проблем на отбора е обвързван с високата междинна възраст на своите национали. Всичко това ще ги направи безпределно податливи в аспект " физическа подготовка ".

 Снимка 358268
Източник:

Неприятности за Панама може да донесе неналичието им на какъвто и да е интернационален опит. Всичко това си пролича блестящо по време на контролите с Дания и Швейцария.

ДОКЪДЕ ЩЕ СТИГНАТ ПАНАМЦИТЕ?

С оглед ролята си на безспорен дебютант, Лос Каналерос имат неповторимата опция да бъдат освободени от каквито и да е упования. Всичко друго, с изключение на три загуби, за тях ще бъде величествен триумф. Трудно е да имаме вяра в класирането им за осминафиналите, изключително когато са в група с Белгия и Англия, само че точка или три против Тунис пък резонно ще осмисли присъединяване им на международните финали в Русия.

 Капитанът на Панама - Фелипе Балой.
Източник:

Капитанът на Панама - Фелипе Балой.

МАЧОВЕТЕ НА ПАНАМА В ГРУПОВАТА ФАЗА НА МОНДИАЛА (ГРУПА G)

18 юни: Белгия - Панама

17:00 часа, " Олимпийски Стадион Фишт ", гр. Сочи

24 юни: Англия - Панама

14:00 часа, " Волгоград Арена ", гр. Нижний Новгород

28 юни: Панама - Тунис

20:00 часа, " Мордовия Арена ", гр. Саранск

 Англия: Млади и неопитни по трънливия път към триумфа
Англия: Млади и неопитни по трънливия път към триумфа

Гарет Саутгейт се спря на извънредно любопитен състав за Мондиал 2018

ВЕЧНА СТАТИСТИКА

Участия на международни шампионати

Панама няма присъединяване до момента

Най-голям триумф на международното състезание

Няма триумфи

Място в международната класация на ФИФА

55-то място (към 17 май, 2018 година)

Най-голяма победа в историята

12:1 против Пуерто Рико (13 декември, 1946)

Най-голяма загуба в история

0:11 Коста Рика (16 февруари, 1938)

Най-много мачове за националния отбор

Габриел Гомес (142)

Най-много голове за националния отбор

Блас Перес (43) и Луис Техада (43)

 Снимка 358269
Източник:

СЪСТАВ НА ПАНАМА ЗА МОНДИАЛ 2018

ВРАТАРИ

12. Хосе Калдерон

Чорильо (ПАНАМА) /Маратон (ХОНДУРАС)

1. Хайме Пенедо

Динамо Букурещ (РУМЪНИЯ)

22. Алекс Родригес

Сан Франциско

ЗАЩИТНИЦИ

23. Фелипе Балой

Депортиво Мунисипал (ГВАТЕМАЛА)

3. Харолд Къмингс

Сан Хосе (САЩ)

15. Ерик Дейвис

Дунайска Стреда (СЛОВАКИЯ)

4. Фидел Ескобар

Ню Йорк Ред Булс (САЩ)

13. Адолфо Мачадо

Хюстън Динамо (САЩ)

2. Майкъл Амир Мурийо

Ню Йорк Ред Булс (САЩ)

17. Луис Овале

Депортиво Олимпа (ХОНДУРАС)

5. Роман Торес

Сиатъл Саундърс (САЩ)

ХАЛФОВЕ

8. Едгар Барсенас

Тапачула (МЕКСИКО)

11. Армандо Купър

Универсидад де Чили (ЧИЛИ)

20. Анибал Годой

Сан Хосе (САЩ)

6. Габриел Гомес

Атлетико Букараманга (КОЛУМБИЯ)

14. Валентин Пиментел

Плаза Амадор

19. Рикардо Авиля

Гент (БЕЛГИЯ)

21. Хосе Луис Родригес

Гент (БЕЛГИЯ)

НАПАДАТЕЛИ

16. Абидел Аройо

Алайуелензе (КОСТА РИКА)

10. Исмаел Диас

Депортиво Ла Коруня " Б " (ИСПАНИЯ)

7. Блас Перес

Мунисипал (ГВАТЕМАЛА)

18. Луис Техада

Спорт Бойс (ПЕРУ)

9. Габриел Торес

Уачапито (ЧИЛИ)

 Русия: Не очаквайте популярен героизъм от Сборная!
Русия: Не очаквайте популярен героизъм от Сборная!

Лично Владимир Путин упорства за успех в най-престижната конкуренция
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР