След подписване на договора четирилентовото трасе от 20 км, което

...
След подписване на договора четирилентовото трасе от 20 км, което
Коментари Харесай

Компании от групата "Геотехмин" ще строят пътя Ботевград-Мездра за 160 млн. лв.

След сключване на контракта четирилентовото трасе от 20 км, което е част от пътя сред Ботевград и Мездра, би трябвало да бъде приключено за три години, т.е. допустимо е в края на 2022 година да е готово.

© Юлия Лазарова Двете строителни компании от групата на " Геотехмин " на Цоло Вутов - " Геострой " и " Пътстрой-92 ", печелят първата си огромна поръчка от три години насам. Въпреки че интензивно вземат участие в огромните търгове на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) от 2015 година те не са печелили неин огромен търг. Последният огромен контракт на групата беше за хранилище " Земляне " на столичното метро от 2016 година

Сега " Геострой " и " Пътстрой-92 " са спечелили публичната поръчка за 20 км от пътя Ботевград - Мездра, който от двулентов ще стане четирилентов. Обединението печели с оферта от 10 млн.лв. над индикативната стойност, т.е. цената им е съвсем 133 млн. лева без Данък добавена стойност или близо 160 млн.лв. с Данък добавена стойност. Това е допустимо, защото при четирите поръчки за пътя Видин - Ботевград АПИ ползва нова скица, съгласно която заплаща чак когато обектът е приключен и прогнозните стойности не са пределни. Затова и претендентите могат да печелят на по-високи цени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Поръчката беше оповестена през октомври 2018 година, а ценовите предложения бяха отворени единствено 10 дни преди решението за избор на реализатор - на 30 август. Класирането е лишило шест работни дни. След сключване на контракта, планът би трябвало да бъде приключен за три години, т.е. допустимо е в края на 2022 година да е готово.

Ден след избора на реализатор, в сряда, Министерски съвет утвърди построяването на скоростния път Ботевград-Мездра, като финансовият ангажимент на пътната организация е най-много 419 млн. лева Победителите " Геострой " и " Пътстрой-92 "

Оборотът на " Геострой " за 2017г. и 2018г. е надлежно над 156 и над 165 млн. лева, а облагите са от порядъка на към 27 млн. лева Според доклада за активността през 2018 година компанията е приключила ремонт на Американския лицей в София, хранилище от столичното метро " Земляне ", където е водач на консирциум, за 60 млн.лв. с Данък добавена стойност и лот от автомагистрала " Струма " в консорциум с водещ сътрудник ГБС сред Кресна и Сандански. Работили са и по поправки в рудния комплекс Елаците, който още веднъж е на Цоло Вутов.
През 2016г. приходите на " Пътстрой - 92 " се свиват внезапно от над 93 млн. лева на 10.7 млн.лв., а облагата се трансформира в загуба. За предходната година оборотът е 41 млн. лева
Кой по какъв начин се е справил в търга

В началото имаше девет претендента, измежду които множеството огромни строителни компании. До отваряне на ценовите предложения бяха позволени единствено четирима - ГБС, " Джи Пи груп ", обединяване на " Грома Холд " (бившето " Агромах " ) и спечелилият.

Цената е била с тежест 60% от оценката, като е разграничена на три индикатора - за планиране, за строителство и за единични цени.

Единствено ГБС са дали по-ниска от прогнозната цена - малко над 122 млн.лв., само че съвсем равна на нея. Те обаче са отстранени, защото не са показали аргументация за ниските си цени в период. Това, несъмнено, е извънредно - неразбираемо за какво някой би взел участие в търг, би вложил време и старания в оферта, а по-късно не би приключил процедурата. Финансовата аргументация на обединяването на " Грома холд " пък не е призната от АПИ и те са отстранени. Тяхната оферта беше и най-висока - над 168 млн.лв. без Данък добавена стойност.

До крайното класиране са стигнали единствено фирмите от групата на " Геотехмин " и " Джи Пи ", която е на второ място с над 167 млн.лв. без Данък добавена стойност.

Не за първи път се случва успеха да отиде при някой с по-висока от индикативната цена. В началото на септември обединяване сред две компании от орбитата на " Грома холд " (бившето " Агромах) - " Европейски пътища " и " Водно строителство - Благоевград ", дружно със словашки сътрудник завоюваха с оферта 50 млн.лв. над прогнозната стойност - 222 млн.лв. без Данък добавена стойност за 13 км. път. Това е втората права от пътя сред Ботевград и Мездра. Там схемата на заплащане е същата.

Играта с единичните цени - тайнственост

Един бърз обзор и съпоставяне на над 400 препоръчани единични цени за действия на четиримата претенденти, може да провокира комплициране. Разликите в цените са, меко казано, странни, защото от време на време са над 10 пъти, което няма доста пазарна логичност.

Победителят на няколко места има извънредно високи цени. Например, подложен пясък с дебелина 5 см. " Джи Пи ", които са на второ място, оферират 1.46 лева на куб.м., а " Геострой " и " Пътстрой - 92 " - 55.45 лева Разликата е над 50 пъти, а отстранените са давали предложения от 33 лева и 100 лева

Цената на подсилване на нови ексцентрични пътни знаци на спечелилия е цели 2 576 лева, като на " Джи Пи " е 969 лева ГБС пък са били предложили 50 лева, която е също необяснимо.

Отделно, в офертата на един участник машинен ров с екскаватор на 1 куб.м. коства 4 лева, при други двама (сред които и победителя) - към 12 лева, а при последния - цели 53 лева

Подобни разлики се следиха и в другия търг за лот сред Ботевград - Мездра.

От единичните цени излиза наяве, че на пътя ще се инсталират и портални рамки (които се употребяват за тол системата), като " Геострой " ще ги сложи за 17 500 лева

Един огромен план за Северозапада

Разширяването на пътя от Ботевград до Мездра е част от по-големия план, който би трябвало да обезпечи скоростно трасе до Видин и Дунав мост 2.

Пътната организация скоро събра и предложения за уголемение и модернизиране на шосето сред Видин и Ружинци, като общата стойност е съвсем 460 млн. лева без Данък добавена стойност.

Предвижда се и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра. За сектора Монтана – Враца е направен единствено абстрактен план.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР