След подадено заявление от страна на АЕЦ Козлодуй, на 22

...
След подадено заявление от страна на АЕЦ Козлодуй, на 22
Коментари Харесай

Новото ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" получи лицензия от АЯР

След подадено заявление от страна на АЕЦ „ Козлодуй ", на 22 април 2024 година Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) издаде позволение за поетапен преход към ново нуклеарно гориво вид RWFA, създадено от Уестингхаус за 5 блок на атомната централа.

С издаденото от националния нуклеарен регулатор позволение се дефинират нужните условия, свързани с осъществяване на промени в съществуващите указания и документи, определящи дейностите с новото гориво, както и условия за от време на време даване на спомагателна информация за употребата на горивото.

В началото на годината, на 19 януари, АЯР издаде позволение за предпазване на касетите във възела за свежо гориво на площадката на централата. На 20 април първите касети RWFA бяха доставени в АЕЦ „ Козлодуй ". Доставката включва количеството, което ще бъде заредено в реактора на блока по време на плановия годишен ремонт, плануван да стартира при започване на м. май. С това на процедура в атомната централа започва 4-годишният развой на преход към новото гориво.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР