След почти петмесечна почивка близо два милиона ученици отидоха в

...
След почти петмесечна почивка близо два милиона ученици отидоха в
Коментари Харесай

В Германия ще изключват ученици за неносене на маска

След съвсем петмесечна отмора близо два милиона възпитаници отидоха в сряда и четвъртък в учебните заведения в най-голямата немска федерална провинция - Северен Рейн-Вестфалия.

Поради пандемията на ковид, те учеха отдалечено от март, по-късно започнаха да посещават занятия в дребни групи ден или два седмично, след което започнаха летните ваканции. Сега ваканциите завършиха.

Не е належащо обаче да се споделя, че е почнала " естествена " образователна година. Тъй като образованието в Германия е от компетентността на федералните провинции, новите правила за посещаване на учебно заведение в другите райони на страната са разнообразни. В Северен Рейн-Вестфалия, където има повече случаи на COVID-19, в сравнение с в други провинции, тези правила са най-строгите. В клас и по време на отмора носенето на маски е наложително, започвайки от пети клас.

Маските могат да бъдат махнати единствено от учители - и освен това за малко време, когато се извърнат към класа, заставайки на дъската, т.е. на обичайно разстояние от децата. Между другото, учениците няма да излизат да ги изпитват пред черната дъска, те ще дават отговор единствено от мястото си.
На входа на учебната постройка всичко е спретнато, без да се струпва, поред една след друга, дезинфекцирайте ръцете. Дезинфекцията, несъмнено, е в тоалетни и мнозина имат с тях. Температурата на входа на учебното заведение не се мери. В коридорите на пода има стрелки: трафикът по коридорите е еднопосочен. Така че има вяра децата да устоят най-малко минималното належащо разстояние. Разбира се, младежите просто не са в положение да се разхождат из коридорите с достолепие, само че най-малко има вяра, че ще се сблъскат един с различен по-рядко. Уроците по физическо образование се организират единствено навън.

Между другото, в Шлезвиг-Холщайн, където има относително малко случаи на ковид, взеха решение въобще да не вкарват наложителното носене на маски в учебно заведение. Въпреки че Министерството на образованието предлага това, те няма да санкционират тези, които не носят маски. В Северен Рейн-Вестфалия разпоредбите са по-строги: до изключване от учебно заведение на изключително закоравелите извършители.

Академичната година стартира в друго време в другите федерални провинции на Германия. Децата към този момент потеглиха на учебни заведения в Берлин, Бранденбург, Хамбург, Мекленбург-Предна Померания, Шлезвиг-Холщайн и в този момент в Северен Рейн-Вестфалия. Общо това са повече от 10 хиляди учебни заведения. И единствено 10 от тях трябваше да бъдат сложени под карантина заради обстоятелството, че някои от учениците или учителите са диагностицирани с ковид. Там образователната година ще стартира още веднъж - с две седмици забавяне.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР