След почти двегодишно прекъсване Драматичен театър-Пловдив ще възкреси отново мегаспектакъла

...
След почти двегодишно прекъсване Драматичен театър-Пловдив ще възкреси отново мегаспектакъла
Коментари Харесай

Одисей се завръща в Пловдив след две години безвремие

След съвсем двегодишно спиране Драматичен театър-Пловдив ще възкреси още веднъж мегаспектакъла си „ Одисей “ на 14 януари. Репетициите за него ще стартират на 10-и. Дотогава ще бъде квалифициран и комплицираният фон, който до момента бе държан в постройката на театъра и в неговото майсторско ателие до Руския пазар.

„ Одисей “ на Александър Секулов е най-скъпата режисура, която в миналото е правена за пловдивска сцена. Той бе финансиран от фондация „ Пловдив 2019 “ и премиерата му бе за самодейността Европейска столица на културата.

В спектакъла актьорите носят 92 разнообразни костюма и приказват по 40 разнообразни микрофона. В него звучи и истинска музика от времето на Одисей, чийто създател е Янис Пантазис. Той ще свири на принадлежности от епохата на Омир, които самичък е направил. Общо в работата по спектакъла вземат участие над 250 души.

„ Одисей “ е роман за пътя на индивида към себе си, против себе си, оттатък себе си. Момчето, тръгнало към Троя, приема младостта като златно покритие на личното име. Зрелият мъж, който се завръща към родния остров, опознава гнева на боговете и схваща какво е да пътува против времето.

Остров Итака не е финален кей за този, който е жертван да бъде воин. Той потегля на последно пътешестване оттатък познатите лимити. На брега е застанала Пенелопа - жена, която знае по какъв начин да прекоси раздялата.

Спектакълът е под режисурата на Диана Добрева („ Дебелянов и ангелите “, „ Калигула “, “Бащата “, „ Вълци “).

В него се употребяват по въздействащ метод актуалните цифрови технологии. От сцената звучат стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев. В ролята на „ Одисей “ ще забележим Константин Еленков, синът на Диана Добрева.

Сценографията е на Мира Каланова, а хореографията на Деян Георгиев. Спектакълът има премия „ Икар “ за майсторско и техническо реализиране и „ Пловдив “ в раздел „ Театър.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР