След почти две години на солидни печалби на фондовите пазари,

...
След почти две години на солидни печалби на фондовите пазари,
Коментари Харесай

Ликвидна заплаха дебне пазарите през 2022 г.

След съвсем две години на солидни облаги на фондовите пазари, ще се върнем ли към влакчето на ужасите? Отговорът е да, заради по-високите равнища на дълга, намаляването на ликвидната поддръжка за пазарите от централните банки и възхода на индексните фондове, написа за Financial Times Майкъл Хауъл, ръководещ шеф на Crossborder Capital и създател на „ Капиталови войни: Ръстът на световната ликвидност”.

Само две неща в действителност имат значение за вложенията: какъв брой пари има в системата и по какъв начин са разпределени. Нарастващите в последно време цени на акциите още веднъж удостоверяват, че и двете са мощно еластични концепции.

Някои може да настояват, че това постоянно е било по този начин. Добре, само че би трябвало да се запитаме дали не сме стигнали до точката, в която тази разтегливост се трансформира в надалеч по-голям и по-институционализиран проблем. Мисля, че сме там.

Ние изчисляваме, че световната ликвидност - размерът на кеша и заемите, които се въртят на международните финансови пазари - тества равнището от 172 трлн. $. Тази цифра е източник на всички типове ликвидност, в това число от централни банки, обичайни търговски банки и по този начин наречените банки в сянка, които доставят краткосрочни дългови и валутни деривати.

Това отразява думите на Хенри Кауфман, някогашен икономист на Salomon Brothers: „ Парите имат значение, само че значим е заемът “, написа Investor.

След финансовата рецесия Съединени американски щати и Китай бяха двата преобладаващи снабдители на ликвидност, само че защото интернационалният финансов отпечатък на Китай е дребен, дейностите на Америка са доста по-важни за световните пазари, изключително по време на рецесии.

Вижте смисъла на доларовото финансиране в международен мащаб и разширението на валутните линии за поддръжка сред централните банки за обезпечаването на достъп до механизми, обезпечени от американската валута по време на изключителната обстановка с коронавирус. Според нашите калкулации тези дейности, дружно с съвсем 60%-я скок в размера на балансите на централните банки (до над 30 трлн. долара), подхраниха 30%-то нарастване на международната ликвидност от началото на 2020 година насам.

И въпреки всичко тези цифри са засенчени от голямата купчина задължения, която в този момент оценяваме, че надвишава 300 трлн. $ (три пъти световния БВП) и тежи на международната стопанска система.

Проблемът е, че дългът в последна сметка би трябвало да бъде изплатен или, по-вероятно, рефинансиран. Ако приемем междинен матуритет на дълга от пет години, то годишният проблем с рефинансирането възлиза на 60 трилиона $, което изисква балансов потенциал или, с други думи, ликвидност.

Това значи, че актуалният финансов цикъл се колебае с темпото на матуритета на дълга. Повечето ликвидност изисква повече дълг като поръчителство, а множеството дълг изисква повече ликвидност за рефинансиране.

Регулаторите наподобяват затънали в този цикъл. Те поддържат ниски лихвените проценти и по този метод предизвикват още повече заемането, само че в същото време постоянно заплашват да изтеглят ликвидност посредством така наречен количествени ограничения за стягане покупките на активи.

Няколко от основните централни банки в света, в това число Федералният запас на Съединени американски щати, стожерът на международната парична система, възнамеряват да понижат стратегиите си за количествено облекчение през 2022 година Някои към този момент започнаха. По-ниската ликвидност затруднява превъртането на задълженията.

Междувременно финансовите пазари в последно време се трансфораха в широкомащабни механизми за рефинансиране на дълг, с лекост надхвърляйки учебникарската си роля за финансиране на нови финансови планове.

Резултатът е шеметна дългова серпантина, като централните банки са принудени да реагират посредством бързо рестартиране на своите стратегии за количествено облекчение, с цел да поддържат пазарите с изкупуване на активи, когато има риск от финансова неустойчивост. Помислете за регулаторните отговори на пазарните разпродажби през 2008, 2010, 2019 и 2020 година и поддръжката, предоставена от Фед при Грийнспан, Бернанке и Йелън.

Подновената доза на количествено облекчение или поддръжка от Пауъл наподобяват като неизбежна мярка при идната ликвидация на фондовия пазар. Накратко, бъдещият напредък на световната ликвидност наподобява е станал институционализиран от тези дългови тежести.

Иронията е, че когато кешът на Фед се влива в системата, той постоянно е насочван към стеснен лист от постоянно неликвидни скъпи бумаги, оказвайки голям резултат върху цените. Това води до доста повишение на показателите за другите класове активи и принуждава други вложители да гонят цените в придвижването им нагоре, което усилва въздействието.

Много от най-големите капиталови мениджъри в този момент следват тези показатели както при облигациите, по този начин и при акциите. Според Bloomberg Intelligence към половината от ръководените активи във фондове за акции в Съединени американски щати пасивно следват показатели като S&P 500. Традиционните индикатори за оценка не играят никаква роля в техните решения.

Освен в случай че спиралата не бъде прекратена от по-високи лихви, световната ликвидност в последна сметка ще се увеличи. В същото време разпределението на активите е сложено на евентуално саморазрушителен автопилот, който пренебрегва рационалните капиталови критерии, тъй че парите се концентрират върху най-големите акции, тласкайки техните оценки, а от време на време даже и притежателите им към Луната.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР