След почти 15-часово безпрецедентно заседание парламентарната комисия по правните въпроси

...
След почти 15-часово безпрецедентно заседание парламентарната комисия по правните въпроси
Коментари Харесай

На безпрецедентно заседание ГЕРБ, ДПС и БСП пренаписаха Изборния кодекс и обезличиха машинното гласуване

След съвсем 15-часово невиждано съвещание парламентарната комисия по правните въпроси одобри на второ четене законопроекта за изменение на Изборния кодекс. Той обаче беше безусловно пренаписан за една нощ, откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия съумяха да прокарат куп други промени, които въобще не бяха заложени в признатия на първо четене законопроект.

С поддръжката на така наречен " хартиена коалиция " машинното гласоподаване на процедура беше анулирано. Те одобриха текст, съгласно който резултатите от гласуването ще се регистрират единствено и само от хартиените бюлетини и разписките от машината и няма да има електронно отчитане. Така на процедура депутатите трансфораха машините в принтери, които ще пускат " бюлетини от машинно гласоподаване ". Те ще бъдат печатани на специфична хартия, секционната изборна комисия ще ги подпечатва след гласоподаване и след края на изборния ден ще ги преброява ръчно.

Спорната редакция мина единствено няколко минути откакто беше признато и връщането на хартиената бюлетина. Поправките в законопроекта бяха направени безусловно на мрачно, защото съвещанието продължи от ранния следобяд в сряда до четвъртък сутринта. В началото участваха всички парламентарни групи, само че малко преди 02:00 часа групата на " Възраждане " напусна залата.

Промените бяха взети и в разред със законодателния принцип, който не планува да се вършат спомагателни оферти, които нямат връзка с признатия на първо четене план.

От " Продължаваме промяната " и " Демократична България " на два пъти желаеха съвещанието на правната комисия да бъде отсрочено, с цел да могат най-малко да се срещнат с предложенията, направени безусловно в последната минута. Искането им обаче не беше почетено.

Бяха гласувани и други промени като, както и на Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК). Същевременно съставът на ЦИК ще се усили от 15 на 25 души. За разкриване на секция в чужбина отвън дипломатическите представителства на страната към този момент ще се желаят 100 подписа, а не както до момента - 40.

Очаква се законопроектът да бъде разискван и гласуван от Народното събрание още този петък, като това може да е първият признат закон на 48-ото Народно събрание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР