След по-малко от седмица приготовленията за Великден започват да кипят

...
След по-малко от седмица приготовленията за Великден започват да кипят
Коментари Харесай

5 фестивала в България, които да посетите този Великден

След по-малко от седмица приготовленията за Великден стартират да кипят с цялостна мощ.

Независимо дали сте решили да оползотворите почивните дни обичайно и да се насладите на безвремието вкъщи със фамилията си или ще употребявате дните, с цел да обиколите България с другари, наложително отделете време за най-малко един от фестивалите, които ще ви представим.

Дните към Великден ни донасят хубаво пролетно време и опция да се насладим на приятна компания измежду природата.

Вижте кои са 5-те събития, които би трябвало да посетите този Великден:

Традиционен пролетен празник град Ловеч (31 март – 1 април)

Цветница, прочут още като Връбница, е обичаен за град Ловеч. Ежегодно в дните на Лазаровден и Цветница в града се организира панаира на художествените занаяти. В рамките на празника се провежда и Регионален събор на националното творчество ще състои се от богата фолклорна стратегия и ревю на художествените занаяти майстори занаятчии. В рамките на празника се провежда и продажба на цветя. На площад Екзарх Йосиф са отредени места за търговия със захарни произведения и за създаване на шатри Маси за консумация /Скара, бира. на площад инж Трифон Трифонов, прочут като raров площад, гр. Ловеч ще бъдат ситуирани всички атракционни обекти Виенски Коnела, влакчета. Копички. люлки и др

Международен фестивал „ Виа Траяна”. Улица на занаятите (13 април– 15 април)

Началото на Април град Хисаря за четвърти следващ път ще стане хазаин за едни от най-талантливите български занаятчии. Майстори от цяла България ще изложат своите творби на "Улицата на занаятите” в центъра на града. A Фолклорният фестивал ще съберат самодейци, които ще показват своите гении пред читалище „ Иван Вазов” в курортния град.

 фестивал палатка другари Unsplash

142 Години от Априлското Въстание (1-2 май)

На 1ви и 2ри април в Копривщица ще се организира годишен церемониален театър и възстановка на събитията от Априлското въстание. Възстановката ще Ви води обратно във времето в бутновната пролет на 1876 година и ще възроди страстите на възрожденските българи по това време. Ще имате опция да посетите и забележителностите на града, като къщите-музеи на Георги Бенковски, Любен Каравелов и Тодор Каблешков.

Фестивал на Чипровския килим (5 май)

Община Чипровци провежда Фестивал на Чипровския килим. И до през днешния ден тъкачките в града тъкат на отвесен стан, което се приема като антична форма на тъкачна техника. Младите хора в Чипровци се учат да тъкат както в фамилиите си, по този начин и в проведени към учебното заведение и читалището групи за тъкане и багрене с естествени багрила. Целта на фестивала е да се разпространява както традицията в занаята, по този начин и навлизането на модерни претекстове в изработването.

Събор на овцевъдите в България (11-13 май)

В община Лясковец (Велико Търново) над Петропавлоския манастир ще се организира седмото издание на събора на овцевъдите. Той единствен по рода и мащабите си в България и без аналог в Европа. Микс от традиция и съвремие, история и настояще. Производители на месни и млечни овчи и кози артикули дават опция на посетителите да вкусят същинския усет на българското. Чевермета по родопски, обичайни ястия и хлябове способстват за атмосферата на фестивала. Музейни експозиции и етнографски сбирки, стотици фолклорни осъществявания и детски рисунки от цялата страна, надпревари по пастирски умения и още доста разнообразни атракции утвърждават българските обичаи и фолклор.

 фестивал палатка другари Unsplash
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР