След по-малко от две седмици изтича срокът, в който държавните

...
След по-малко от две седмици изтича срокът, в който държавните
Коментари Харесай

Държавните и общинските болници трябва да разкрият ТЕЛК до две седмици

След по-малко от две седмици изтича срокът, в който държавните и общинските лечебни заведения, които сега нямат териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК), би трябвало да разкрият такива.

Това са част от измененията, признати за да се понижат периодите за изчакване на експертните решения. В момента в страната работят 75 комисии, демонстрират данните на здравното министерство.

От тях над една трета се бавят с решенията по разнообразни аргументи. Останалите 48 ТЕЛК ги издават в период. С измененията общият брой на комисиите ще се усили съвсем двойно, предвиждат от здравното министерство. Според новите правила столичната болница Св. Екатерина би трябвало да разкрие две комисии. 

" Времето, с което разполагаме до 19 април е малко. Смятаме, че щеше да е хубаво да има методически инструкции, евентуално и диалози с сътрудниците от ТЕЛК, които имат голям опит “, сподели доцент Пенчо Кратунков, зам.-директор по диагностично-консултативната активност на УМБАЛ " Св. Екатерина “ пред bTV.

Според новите правила в комисиите би трябвало да се включат началниците на клиниките в съответната болница, само че лекарите занапред би трябвало да се срещат с правилника на ТЕЛК. Не е ясно какви пациенти ще се насочват към " Св Екатерина ", която e профилирана главно в лекуване на сърдечно-съдови болести.

В Айтос до момента не е имало ТЕЛК. Хората пътуват до други градове. Енчо Енев към този момент 4 години обикаля сред Бургас и Пловдив. Той счита, че смяната ще докара до облекчение.

От Министерството на здравеопазването обявиха, че няма наказания, в случай че лечебното заведение не открие ТЕЛК в избрания период, само че в тези случаи се плануват инспекции.

Според новите правила ТЕЛК би трябвало да издава решението до 3 месеца от подаването на документите, а не 3 месеца от постъпването им в комисията, както е в този момент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР