След по-малко от два часа се очаква на Червената планета

...
След по-малко от два часа се очаква на Червената планета
Коментари Харесай

​Тази вечер НАСА се завръща на Марс

След по-малко от два часа се чака на Червената планета да кацне апаратът " Инсайт ", който пътува към този момент шест месеца. Той ще сондира надълбоко и ще следи за сеизмични земетресения. В задачата с бюджет един милиард $ вземат участие Франция, Германия и други европейски страни. Успеваемостта при марсианските задачи е едвам 40 %, като НАСА до момента се оправя най-добре.

Двигателите на " Инсайт " би трябвало да понижат скоростта му от близо 20 хиляди километра в час до едвам 8 за меко кацане в равнината Елизиум Планициа, покрай Кюриосити. От сериозно значение е апаратът да навлезе в марсианската атмосфера под ъгъл от 12 градуса - при по-малко ще отскочи, а при повече - ще изгори.

След кацането единият инструмент на борда ще сондира до невижданата дълбочина от 5 метра с цел да мери вътрешната температура на планетата. Досега е прониквано единствено до два метра и половина под повърхността, само че на Луната, при задачите " Аполо ". " Инсайт " разполага и със сеизмометри.

Друг инструмент ще наблюдава въртенето на планетата по отношение на оста и изместването ѝ с цел да се откри размерът и съставът на ядрото. Забавянето на връзката сред Земята и Марс е осем минути. " Инсайт " се съпровожда от два дребни спътника. Те би трябвало да подават данни по време на спускането.

След това ще прелетят край Марс и ще застанат на орбита към Слънцето. Ако мълчат, информация се чака от орбитиращи апарати край Марс. Инсталирането на научните принадлежности на " Инсайт " ще отнеме най-малко 10 седмици. Планирано е задачата да продължи една марсианска година, която се равнява на две земни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР