След петите парламентарни избори за две години Западът очаква евроатлантическо

...
След петите парламентарни избори за две години Западът очаква евроатлантическо
Коментари Харесай

Има две злини. Идва ли избор между корупционно-феодалния модел и проруския президент

След петите парламентарни избори за две години Западът чака евроатлантическо болшинство в България. Това наподобява доста мъчно, защото ГЕРБ и Движение за права и свободи са " евроатлантици единствено на думи ", а идва и локален избор. Липсата на постоянен кабинет обаче работи в интерес на " проруския президент ". Какво следва?

Може ли България да има устойчиво евроатлантическо ръководство на фона на засилващото се напрежение сред Русия и Запада поради съветската инвазия в Украйна?

Това е един от главните въпроси, които стоят на дневен ред след единствено за две години. Разпределението в бъдещото 49-то Народно заседание демонстрира, че партиите, които към този момент един път поддържаха даването на военна помощ на Украйна, имат безусловно болшинство. Означава ли това, че те биха могли да образуват и постоянен кабинет и каква е алтернативата?

Свободна Европа потърси отговорите на тези въпроси в Студио България дружно с юристката, някогашна депутатка от Съюз на демократичните сили и някогашна съветничка на президента Жельо Желев - Вержиния Велчева , преподавателя по философия Стефан Попов и журналистката Антоанета Николова , дълготраен сътрудник в Брюксел.

Според Велчева и Попов новият парламент би трябвало да направи всичко належащо, с цел да изолира от властта президента Румен Радев, който в последно време намерено се опълчва на присъединяване на България в общи европейски начинания за поддръжка на Украйна с оръжия.

От друга страна двамата са на мнение, че вероятно общо ръководство на класираните на първо и второ място обединения ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната-Демократична България ” (ПП-ДБ) крие доста опасности поради “корупционно-феодалния модел ” на партията на Бойко Борисов.

На този декор Николова означи, че след изборите новината в Брюксел е “изключително мощната позиция на антируски партии ”. Затова, по думите ѝ, Европейският съюз би очаквал от тях “да проявят политическа и национална отговорност и да дадат поръчка да са сериозен европейски сътрудник ”.
Възможен ли е евроатлантически кабинет
от извършения в неделя парламентарен избор отредиха първо място на ГЕРБ с 26,5% поддръжка пред ПП-ДБ с 24,5%, проруската “Възраждане ” с 14,1%, Движение за права и свободи с 13,7%, проруската Българска социалистическа партия с 8,9 и завръщащата се в Народното събрание “Има подобен народ ” на Слави Трифонов с 4,1%.

Според Стефан Попов фактът, че сборът от резултатите на първите две политически сили им подсигурява над 50% от бъдещите депутати, значи, че “формално партийно ” биха могли да излъчат евроатлантическо болшинство.
Свръхприоритет в цялата тази настройка и цялата интрига е отношението към Украйна.Стефан Попов
“Те, в случай че създадат някаква коалиция или някаква договореност да ръководят дружно, ще извършат няколко неща, които са значими. За мен свръхприоритет в цялата тази настройка и цялата конспирация е отношението към Украйна . Всичко друго може да бъде сложено на второ място ”, сподели преподавателят от Нов български университет.

Според Вержиния Велчева обаче това би могло да се твърди единствено в случай че обединението ПП-ДБ беше се класирала преди всичко, “защото тогава самодейността щеше да бъде в нейните ръце и ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са потвърдени евроатлантици основно на думи, а не на каузи, може би нямаше да имат различен избор, с изключение на да поддържат тази самодейност ”.

“Но, когато самодейността е в ръцете на ГЕРБ, нещата не са толкоз еднопосочни. Защото ясно е, че Борисов ще търгува евроатлантизма си против някакви гаранции за личната си цялост от вероятно правосъдно гонене или някакви наказания по отношение на корупционни практики. ”

Велчева означи, че не е ясно, “ако Борисов се почувства задоволително заплашен от евроатлантическите ни сътрудници в тази посока, дали няма да продължи с неуверената позиция ” във връзка с Русия. Тя напомни, че точно при ръководството на водача на ГЕРБ беше издигнат “Турски поток ”, който по оценки на доста наблюдаващи е употребен от Русия, с цел да заобиколи Украйна при преноса на газ.
Между Бойко Борисов и Румен Радев
Попов е на мнение, че актуалната обстановка би трябвало да бъде обсъждана просто, с цел да станат ясни вероятните решения. По думите му алтернативата на вероятно общо ръководство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е идващото “безконтролно държавно управление ” на Радев.

“Аз, в случай че съм в тази политическа игра, въпреки да разбирам доста добре, че е доста комплицирано и такава отговорност сега не нося, бих избрал риска да бъде изолиран президентът, тъй като неговото раблезианско усвояване на власт към този момент е отвратително ”, добави Попов акцентирайки за образец последните десетина назначения на посланици, препоръчани от служебното държавно управление на излъчилия го президент.

Според Велчева 49-ото Народно заседание въпреки всичко би могло да ограничи дейностите на Радев, даже и да не успее да избере постоянен кабинет. По думите ѝ това може да стана с приемане на съответни решения с ясно написани периоди по обособени тематики като военната помощ за Украйна, внасянето на проектобюджет или влизането на България в еврозоната.

Юристката обаче посочи, че възможното намиране на болшинство за взимането на сходни решения не значи, че това би проработило при образуването на държавно управление с евроатлантическа ориентировка.
Постигането на някакво единодушие е и въпрос на доверие, а е насъбрано доста съмнение.Вержиния Велчева
“Постигането на някакво единодушие е и въпрос на доверие, а е насъбрано доста съмнение. Ето, ние приказваме да се ограничи президентът, само че поправете ме, в случай че бъркам, в цялата акция и при цялото му скандално държание аз не чух една дума от ГЕРБ или Движение за права и свободи във връзка това държание. ”

Велчева заключи, че сега в България има “две несгоди - едната е президентът, който узурпира власт не в полза на България, а другата е корупционно-феодалният модел на ГЕРБ ”.

“В същото време тези действителности демонстрират, че въпреки всичко има метод президентът да бъде спрян в тази узурпация на власт, до момента в който при тези резултати не може да се надяваме да се откри някакво господство на правото и да се извърши нужната правосъдна промяна ”, сподели някогашната депутатка.

Тя добави, че от тази позиция изборът би изглеждал логически, в случай че тази есен не предстояха локални избори, които съгласно нея “ще дефинират дейностите на партиите ”.
Местният избор и европейските упования
Попов се съгласи, че партиите в ПП-ДБ най-вероятно обмислят бъдещите си ходове от позиция на резултата, който могат да реализират на локалните избори в София и Пловдив.

В неделя обединението завоюва вота в двата най-големи български града и Русе и повторни победи на локалния избор биха били символни и могат да дадат “тласък за бъдещи избори ”, счита преподавателят.

“Според мен тази сметка не е неправилна, само че тя е тяснополитическа и е обвързвана с превъзходството на въпроса “С кого? ”, а не “Какво вършим? ”. Ситуацията е малко като при започване на 90-те, когато въпросът “С кого управляваме? ” е по-силен от въпроса “Какво ще вършим? ”, сподели Попов и заключи: “Ако застанем на тази позиция, може би държавно управление ще има след 5 години. ”

Антоанета Николова също изрази мнение, че възможен нов неуспех в опита да бъде формиран постоянен кабинет би се отразил негативно върху външната политика на България, която и в този момент наподобява “изключително неуверена ”.

По думите ѝ през последните месеци държанието на България е било асоциирано с това на Унгария, само че най-после даже унгарският водач Виктор Орбан се съгласи да взе участие в общата европейска скица за закупуване на снаряди за Украйна, до момента в който София отхвърли.
Очакванията са България да прояви политическа отговорност, партиите да проявят политическа отговорност.Антоанета Николова
“Мисля, че упованията са България да прояви политическа отговорност, партиите да проявят политическа и национална отговорност и да дадат поръчка да са сериозен европейски сътрудник ”, сподели кореспондентката на Нова телевизия в белгийската столица.

“Отчитайки външнополитическите фактори, би трябвало да се откри механизъм непременно тази политика на президента да бъде спряна ”, заключи Вержиния Велчева, добавяйки, че “инициативата е в ръцете на ГЕРБ и от тях ще зависи дали това ще може да стане или те ще предпочетат да са евроатлантици на думи и да не престават мирното взаимно битие и приготовление на нови кученца за Путин ”

В умозаключение Стефан Попов пък означи, че в случай че ПП-ДБ реши да влиза в общо ръководство с ГЕРБ, не би трябвало да не помни, че “Борисов е безумен измамник, който заран споделя едно, на обед - друго, вечер - трето и на другия ден уволнява всички ”.

“Тоест, той може всичко да направи. Когато влезе в коалиция, той ще мисли единствено - малко като Тръмп - по какъв начин, на кого да върже капан и по какъв начин да излезе от тая обстановка победител за есента и по-нататък. Него ще го интересува това. ”

Затова той предложи на Политическа партия и Демократична България, в случай че се коалират с ГЕРБ, “да бъдат доста деликатни, да употребяват колективността на груповия орган Министерски съвет и да следят доста деликатно какво прави Борисов, с цел да им скрои шапката ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР