След пет години пауза Биг бен“ в Лондон - най-известният

...
След пет години пауза Биг бен“ в Лондон - най-известният
Коментари Харесай

След 5-годишна пауза най-известният часовник в света работи отново

След пет години пауза „ Биг бен “ в Лондон - най-известният часовник в света, работи още веднъж, заяви Агенция Франс Прес. Той публично ще стартира да бие тази неделя, след 5-годишен ремонт. Почистени са всички повече от 1000 елементи на „ Биг бен “, който се намира до английския парламент.

През 2017 година повече от хиляда души се събраха пред постройката на Народното събрание, с цел да чуят последното пердашене на часовника. Звукът на огромната камбана се добавя от още четири дребни камбани. Някои от присъстващите плачеха, като твърдяха, че са изгубили част от живота си. Струпване на хора се чака и в неделя, 11:00 часа по Гринуич, когато часовникът би трябвало да проработи още веднъж.

Преди прекъсването си поради ремонт „ Биг бен “ е работил в продължение на 158 години. Камбаните бият на всеки четвърт час.

Датата на възобновяване на биенето на „ Биг бен “ съответствува с Възпоменателната неделя след Деня на примирието – 11 ноември, във връзка края на Първата международна война.

През последните пет години часовникът издаваше тон в доста редки случаи благодарение на заместващ електрически механизъм. Повод за такова звучене беше погребението на Елизабет Втора през септември т.г.

Часовниковият механизъм се издига на върха на 96-метровата кула „ Елизабет “. Камбаните са предпазени с външно покритие поради прилепите и гълъбите, които влизат в камбанарията.

От върха на кулата се разкрива ослепителна панорама към Лондон, само че тримата часовникари, натоварени със задачата по действие и поддръжка на часовника, нямат време на й се насладят. 60-годишният Иън Уестуърт и неговите сътрудници завършват тестванията на механизма. Ремонтът на „ Биг Бен “ коства 80 млн. английски лири (91 млн. евро).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР