След пет години като старши мениджър в отдела за обслужване

...
След пет години като старши мениджър в отдела за обслужване
Коментари Харесай

Защо търсенето на работа става все по-сложно? Донякъде заради изкуствения интелект

След пет години като старши управител в отдела за обслужване на клиенти на Wayfair, в един януарски ден американецът Майкъл Кийч научава, че е уволнен. Новината обаче не го съкрушава. Така или другояче, това му се е случвало и преди, само че след това постоянно бързо си е намирал нова работа. Днес обаче е малко по-различно, написа Business Insider, разказвайки историята на този човек.

Майкъл има вяра, че опитът му в Wayfair ще го направи съвършеният претендент за нова позиция на пазара на труда. Освен това, опциите му наподобяват повече, защото фирмите са подготвени да назначават нови чиновници.

Днес обаче истината е много по-различна, най-малко оттатък океана. Минават дълги седмици, в които героят на тази история не съумява да си откри работа. През март Кичй, който е на 51 години, разказва търсенето си на работа в LinkedIn по този метод:

" Участвах в изявленията за работа с обща проидължителност към 20 часа, само че не получих никакви оферти за работа. Общувам с " призраци " на рекрутъри и имам цялостен куп имейли с отводи ".
 Кои компании ще завоюват (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?
Кои компании ще завоюват (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

А какво е
ситуацията при снабдители на " облачни " AI услуги

Той споделя, че търсенето на работа " е едно от най-трудните душевен прекарвания " в живота му като възрастен " и твърди, че е даже по-тежко от 20-годишната му кариера във Военновъздушните сили на Съединени американски щати.

Хиляди други консуматори показват състрадание какъв брой мъчно е подействало търсенето на работа и за тях самите.

Икономическата неустойчивост, непрозрачните процеси на наемане и дестабилизиращият напредък на технологии като генеративния изкуствен интелект се сплотяват в среда, която кара търсещите работа да се усещат като че ли нямат обикновена визия какво се случва.

Да си намериш работа през днешния ден се оказва освен мъчно, само че и много необичайно.

Въпреки че понастоящем пазарът на труда наподобява мощен, продължаващата висока инфлация и опасността от криза хвърлят тъмна сянка върху бъдещето му. Някогашните горещи браншове замръзват, а огромните компании афишират съкращения.

Нещата не стават по-добри от така наречен " призрачни работни места " - това са позиции, оповестени в уеб сайтове за работа като Indeed и Monster, които се популяризират видимо без надзор. Те притеглят претенденти и по-късно в никакъв случай не им дават отговор, даже не изпращат автоматизираното " не, благодаря ".

По данни на Бюрото за трудова статистика в Съединени американски щати има малко над 9,5 милиона свободни работни места, което е по-малко от рекордните 12 милиона през март 2022 година, само че към момента е много над междинното равнище отпреди пандемията.
 Снимка 612577
Източник:

Въпреки този на пръв взор окуражаващ брой, не е ясно какъв брой от тези свободни работни места отразяват действително желание за наемане на чиновници.

Проучване на кредитора за дребен бизнес Clarify Capital демонстрира, че над 27% от 1000 интервюирани HR мениджъри признават, че оставят обявите за " призрачни " работни места в интернет за повече от четири месеца, с цел да основат илюзията за преуспяващ бизнес.

Проучване на Employ America пък открива, че оповестените свободни работни места могат да бъдат подвеждащи, защото онлайн обявите за работа улесняват фирмите да популяризират свободни места, даже и да поставят малко старания, с цел да ги запълнят.

Роботът, който прави оценка умеенето за работа с хора

И тъкмо тук идва мястото на втория воин в тази история, а точно изкуственият разсъдък. Дори тогава, когато даден претендент е в положение да откри действително работно място, което компанията интензивно се пробва да запълни, новите технологии слагат нов проблем.

Вместо мениджърите по наемане да преглеждат кандидатурите, през днешния ден доста компании са се обърнали към автоматизацията, с цел да понижат разноските и да опростят този развой.

Платформите за работа като LinkedIn, ZipRecruiter, Indeed и Monster също употребяват принадлежности за изкуствен интелект за обработка на езика, с цел да филтрират претендентите.

Днес AI логаритмите обработват най-малко три четвърти от всички автобиографии, подадени за работа в Съединени американски щати. И този брой занапред ще пораства.

Системите с изкуствен интелект филтрират автобиографиите и мотивационните писма по основни думи, а не безусловно по най-динамичните и забавни претенденти за работа.

Goldman Sachs неотдавна предвижда, че 300 милиона работни места в Съединени американски щати и Европа могат да бъдат сменени от изкуствен интелект. А пазарно изследване на ResumeBuilder демонстрира, че 48% от 1000 интервюирани американски работодатели зявяват, че към този момент са заменили служащи, откакто ChatGPT е станал наличен през ноември 2022 година.

63 на 100 считат, че ChatGPT " сигурно " или " евентуално " ще докара до редуциране на доста чиновници през идващите пет години.
 Развитието на изкуствения разсъдък може да остави 300 милиона души без работа: ето кои специалности са застрашени
Развитието на изкуствения разсъдък може да остави 300 милиона души без работа: ето кои специалности са застрашени

Прогнозата е от нов отчет на Goldman Sachs
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg