След първия си опит с болид в Словакия Мартин Стоянов

...
След първия си опит с болид в Словакия Мартин Стоянов
Коментари Харесай

12-годишният картинг пилот Мартин Стоянов от Враца успешно премина курса на Хенри Моро /видео/

След първия си опит с болид в Словакия Мартин Стоянов от Враца остана изключително удивен и влюбен в качествата на едноместния болид. Така разумно идната стъпка за него, въпреки и единствено на 12 години, бе да приключи курс за каране на автомобил. Изборът падна върху едно от учебните заведения с най-големи обичаи в света, това на Хенри Моро което се намира на дребната дълга единствено 1.8 км писта Селе край Батипаглия в Италия.
Хенри, който към този момент е над 90 години е победител в 24-те часа на Льо Ман в класа си през далечната 1964-та година с Алпин. Училището е произвело огромно количество италиански водачи във Ф1, а през днешния ден към този момент доста осъвременено служи като сътрудник на италианската федерация при образованието на млади водачи. Сертификатът, който учебното заведение подсигурява, служи пред федерацията за издаване на спортен лиценз. Естествено подобен за Марти няма по какъв начин да му бъде публикуван тъй като е единствено на 12, само че това не му попречи да премине през всички компликации, които предлага прекосяването от карта в професионално квалифициран спортен автомобил.
Курсът бе от 2 дни. В първия ден наред с теорията Марти трябваше да кара туристическа кола. Той я кара доста малко и незабавно бе качен на формула – Мираж М012 с мотор от Рено 150 к.с. и подредена скоростна кутия. Инструкторите бяха впечатлени от бързото адаптиране на Марти към колата и ясното му схващане за динамичността ѝ с тегло от единствено 420 кг. Миражът е доста сложен за каране на неравната писта. Марти обаче учудващо не се измори и навъртя 70 оборота в първия ден. Във втория ден още веднъж безуморен съумя да навърти още 70 оборота, като инструкторите и механиците бяха доста впечатлени от неговия напредък и не бяха спестовни от към суперлативи. Механикът на колата му особено искаше да се снима с него, защото счита, че Марти ще стане огромен водач в бъдеще. Домакините от Хенри Моро бяха толкоз впечатлени от него, че го възнаградиха с безвъзмездна сесия със актуален Татус Ф4. Марти доста хареса колата, откри нейната непоклатимост при прекъсване много по-добра в сравнение с Миража и съумя да смъкна времето си единствено за една 1 сесия с 5 секунди. Давайки време от 57 сек. означаваше, че за късия си досег с този Татус Ф4, Марти бе незабавно на 2 сек. от най-хубавото време с колата.
Това бе един изключително положителен и насърчителен курс за Мартин. Като 12-годишен без никакъв проблем съумя да навърти над 150 об. за два дни, като непрекъснато подобряваше времето си. Той видя, че може без проблем да се оправи с ръководството на болид и в никакъв случай не го бе боязън да изследва лимита на болидите.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР