След първия си мандат като кмет на БСП, има вероятност

...
След първия си мандат като кмет на БСП, има вероятност
Коментари Харесай

Освен Пинелов, има ли друга заплаха за кметския стол на Тихомир Янакиев в Созопол

След първия си мандат като кмет на Българска социалистическа партия, има възможност Янакиев да се яви като самостоятелен и да притегли още повече гласове

Четири години усърдие и доказване, че се е отдал напълно на общинските каузи дали ще са задоволителни за сегашния кмет на община Созопол Тихомир Янакиев, с цел да завоюва още един мандат през октомври следващата година? Въпросът към този момент е настоящ,  тъй като започнаха да се обрисуват съперниците му за кметския стол. Може да звучи неприятно, само че измежду тях е доста евентуално да забележим и сполучливия ръководител на Общинския съвет Георги Пинелов, с който Янакиев работи без обществено забележими междуличностни проблеми.

И двамата бяха от противников политически сили при явяването им на първия тур през 2019 година Тихомир Янакиев – вярата на Българска социалистическа партия, а Пинелов – попадението в десетката на Политическа партия „ МИР ”. Двамата съумяха да намерят общ език, с цел да лишават 12-годишното владичество на ГЕРБ – в лицето на непобедимия Панайот Рейзи, против който Прокуратурата по това време бе повдигнала обвиняване за заграбване на 2 млн.лв. от общинския бюджет. Това бе и повода вездесъщият и окопиран във властта Рейзи да бъде отстранен от редиците на ГЕРБ, а вместо него на изборите Борисов изпрати съратничката му Красимира Германова.

Разбира се, до есента на 2019 година, Рейзи съумя значително да парира държавното обвиняване и да употребява Съюз на демократичните сили, с цел да се яви на изборите, оформяйки по-късно втората по величина група в локалния парламент. С днешна дата изненадите може да дойдат точно от тази група.

Има два разновидността, само че преди да ги проучваме, първо подчертаваме, че сигурно през октомври, на предизобрната сцена, ще забележим Тихомир Янакиев – по всяка възможност самостоятелен, както и Георги Пинелов, за който към момента не е ясно дали ще бъде претендентът на Политическа партия „ МИР ”, или ще го припознае по-сериозна политическа групировка.

През ноември 2021 година преданият на Българска социалистическа партия Янакиев подаде оставката си като член на Областния съвет на партията, показвайки ясно, че не е склонен с водената от Корнелия Нинова политика. От тогава Нинова не е стъпвала в общината, само че пък Янакиев отдадено се включва във всички изключителни парламентарни избори и оказва помощ на партията си кърмилница доколкото му стигат силите като единствен червен кмет на значима морска община.

Негов персонален ще е изборът дали още веднъж да се яви от името на Българска социалистическа партия, или да потърси фиктивен Инициативен комитет, към който да се образува огромен ляв блок. Дотук се изчерпват и двете съществени кандидатури за локалния избор следващата година. Самият Пинелов не дава обществени признаци, че се стреми към изпълнителната власт в общината, само че опитът, който натрупа в „ законодателната ” ѝ част, му дава задоволително съображение да има искания.

По-интересното е към двата разновидността на Панайот Рейзи, който продължава да е фактор в Общинския съвет и обича да го припомня посредством държанието на своята група. Последно – със спъването на процедурата по най-важната точка от дневния ред за всяка финансова година, при приемането на бюджета за 2023 година

ГЕРБ, за жал нямат никаква видна фигура, която биха могли да повдигнат за кандидат-кмет след титаничния неуспех на Рейзи по време на третия му мандат. По тази причина от към година изпъква общинския консултант Илиян Стефанов от групата на Панайот Рейзи.  Той влезе в локалния парламент през 2019 година от ГЕРБ, а на последните парламентарни избори бе на 19-о място в листата на тази партия, спечелвайки 874 преференции. Факт е, че младият и напорист Стефанов е съвсем шурей на огромен предприемач от Созопол, тъй като живее от много време под един покрив с красивата му дъщеря и прави всичко допустимо да се потвърди като сполучлив както в бизнеса, по този начин и в политиката. По време на последната предизборна акция за Парламента, Стефанов обходи всички обитаеми места на общината и направи редица дарения, включително и на Църквата. Официалното му работно място е Спортното учебно заведение „ Юрий Гагарин ” в Бургас, което излиза наяве от уеб страницата на Общинския съвет в Созопол. Луксът, в който живее обаче, надали се обезпечава единствено от треньорската му заплата в учебното заведение, считат локалните.

От една страна Илиян Стефанов е съвсем сигурен бъдещен шурей на крупния предприемач, който пък от своя страна е най-големият и лоялен другар на Панайот Рейзи. Това го прави, най-малко на този стадий, най-вероятният претендент на ГЕРБ за кмет следващата година.

Той обаче може да се сблъска челно с различен досегашен любимец на Рейзи – Цветелин Георгиев. Георгиев е също общински консултант, в този момент самостоятелен, само че влезе с помощта на Рейзи. С днешна дата той е най-приказливият опозиционер на Тихомир Янакиев и единственият, който до последно гласоподава „ въздържал се ” при актуализацията на бюджета. В навечерието на 11 юли 2021 година, явно подготвящият се за политическа кариера Цветелин Георгиев стана общински координатор на „ Изправи се! Мутри вън! ”, след което името му се появи на трето място в листата с претенденти за народни представители в Бургаска област.

Депутат не стана, само че това даде мотив на СДС-групата в Общинския съвет да се разграничат от него. Активността му в последно време демонстрира вкус за предизборната акция следващата година. В формалния уебсайт на ОбС-Созопол против името на Цветелин Георгиев стои празен портрет, а в полето за биографични данни е вписано: „ Лицето не е предоставило информация ”. Подобна панорама надали може да се види в други общини. Информация за него обаче има задоволително в интернет, откакто името му се забърка в покупка на гласове по време на парламентарните избори през 2021 година, когато бе хванат да раздава пакети с храна в село Маринка. Съдът неотдавна го оправда, само че петното в политическата му биография си остана.

С всичко казано до тук, не се изчерпват до дъно евентуалните кандидати за кмет, които са били близки или не престават да са близки на Панайот Рейзи. Според клюки, на вота може да се появи и предприемачът Станислав Губеров, шурей на поп артиста Жан Шейтанов, който бе трети в листата на Панайот Рейзи за 2019 година, само че не стана общински консултант. Най-фрапиращото за него е, че са близки с Рейзи по линия на ФК „ Созопол ” и с това, че над античната историческа стена при врата на Созопол през 2019 година подвигна билборд с размерите на испански галеон.
 Снимка: Брадва.бг
В последна сметка изборите следващата година могат да станат още по-интересни, в случай че самият Панайот Рейзи се яви като претендент за кмет.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР