След оттеглянето на САЩ от Афганистан страната отива към невиждана

...
След оттеглянето на САЩ от Афганистан страната отива към невиждана
Коментари Харесай

1 година управление на талибаните: Афганистан е в катастрофа. Няма дори сух хляб, в болница се влиза само при съмнение за холера

След отдръпването на Съединени американски щати от Афганистан страната отива към невиждана филантропична злополука.

Талибаните няма по какъв начин да доведат страната до по-добро икономическо състояние.

Претъпканите стаи на порутената болница в окръг Муса Кала, Южен Афганистан, са единствено един от знаците на трагичната филантропична рецесия, връхлетяла страната, една година след връщането на талибаните на власт.

Миналия месец тази болница в провинция Хелманд бе принудена да затвори порти - с изключение на за пациенти с съмнение за холера.

Нейните пространства обаче още веднъж се извършиха бързо с апатични заболели на системи, с игли, забодени в китките.

Клиниката не разполага с инсталация и консумативи за диагностика на холера; за няколко дни обаче там се събраха към 550 пациенти.

" Много е мъчно ", споделя с Агенция Франс Прес шефът на болничното заведение Ехсанула Роди. Изтощен е, защото спи едвам по пет часа дневно, откогато почнал притокът на заболели, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Нямаше такова нещо тук нито предходната година, нито преди ", твърди той.

Талибаните взеха властта в Афганистан на 15 август предходната година след бързото евакуиране на задграничните сили, ръководени от Съединени американски щати. Оттогава насилието доста понижа, само че филантропичната рецесия в страната бързо се изостри.

Няма " даже и изсъхнал самун "

Бедността, по-забележима в южната част от страната, е стигнала отчайващо равнище; ускоряват я в допълнение сушата и повишението на цените, почнало след нашествието на Русия в Украйна.

" Откакто Емирството (талибаните, бел. АФП) е на власт, не можем да намерим дори олио ", оплаква се жена от болничното си легло в Лашкар Гах, основния град на провинция Хелманд. На прилежащото лежи шестмесечният ѝ внук, измъчен от недохранване.

" Те газят бедните с крайници ", прибавя във връзка талибаните 35-годишната жена с лице, прикрито зад кърпа.

Внукът ѝ е постъпил за пети път на лекуване в болница " Буст " - лабиринт от здания, ръководен взаимно от афганистанското министерство на опазването на здравето и неправителствената организация " Лекари без граници ".

" Не можем да намерим даже изсъхнал самун ", въздиша Брешна, майката на друга пациентка: " От три-четири дни нямаме какво да ядем. "

Персоналът " няма минута отдих ", додава Хомейра Новрози, заместник-старшата сестра.

" Много пациенти идват в сериозно положение " - разкрива тя, - защото роднините не съумяват да ги докарат в точния момент.

" Не знаем какъв брой са смъртните случаи... в обособените окръзи ", тъй като доста хора въобще " не идват в болничното заведение ", добавя Хомейра Новрози на всеослушание, с цел да надвика гладните кърмачета.

Спряна филантропична помощ

Упадъкът на афганистанската стопанска система стартира много преди поемането на властта от талибаните, само че това събитие изправи 38-милионната страна на ръба на бездната.

Съединени американски щати замразиха активи на централната банка за 7 милиарда $, банковият бранш се срина, а задграничната помощ, достигаща 45 на 100 от Брутният вътрешен продукт, ненадейно спря.

" Как да предоставиш помощ на една страна, чието държавно управление не признаваш? ", пита се Роксана Шапур от Афганистанската мрежа анализатори.

Затова пък филантропичното подкрепяне при рецесии от рода на земетресението през юни, умъртвило над 1000 души и оставило десетки хиляди без заслон, не е мъчно, споделя тя - тук става дума за помощ, която е " отвън политиката, животоспасяваща помощ ".

Със самолети се изпращат и средства за финансиране на продоволствената помощ и здравните грижи. Подпомагането на дълготрайни планове обаче е по-сложна задача.

" Ако влезете в страната и кажете: " Ще платя всички училищен заплати " - доста добре ", разсъждава Роксана Шапур. Но задава въпрос: " Какво обаче ще създадат талибаните с парите, които няма да похарчат за учителските заплати? "

В Муса Кала стопанската система наподобява колкото да крета с помощта на сервизите за мотоциклети, търговията с птичи фенери и енергийни питиета, продавани зле охладени от мръсни фризери.

" Одеждите на държавно управление са им прекомерно огромни "

Градът, станал свидетел на някои от най-кървавите страници през войната от 2001-2021 година, и провинциалната столица на Хелманд Лашкар Гах са свързани с път, лъкатушещ по леглото на пресъхнала река измежду натрошени скали.

Пó на юг той минава през град Сангин; стените там, направени от тиня, са толкоз мощно потърпевши от снарядите, че се катурват сами.

" Сега може да вървим до болничното заведение без значение дали е ден или нощ ", споделя Маймана, чиято осемгодишна дъщеричка Ася е на лекуване в Муса Кала.

" Преди имаше борби и мини, пътищата бяха блокирани ", спомня си тя.

Притокът на нови пациенти значи " по-малко място ", а " има и по-малко личен състав, което значи компликации ", изяснява пред Агенция Франс Прес ръководителят на здравните управляващи в Хелманд Сайед Ахмад.

При все това лекарят с мирен глас, чието бюро е отрупано с медицински писания, упорства, че " ситуацията като цяло е по-добро ", в сравнение с при предходното държавно управление, в което корупцията е била всекидневно събитие.

Талибански флагове към този момент се веят намерено в Хелманд, сложени на здания със следи от патрони.

След две десетилетия въжделения за надзор над Афганистан талибаните ръководят страната в миг, когато тя е по-съсипана от когато и да било.

" Одеждите на държавно управление са прекомерно огромни за тях ", заключава гражданин на Лашкар Гах, поискал анонимност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР