След отпадането на машинното гласуване броени часове преди изборния ден,

...
След отпадането на машинното гласуване броени часове преди изборния ден,
Коментари Харесай

Института за развитие на публичната среда: Недействителните гласове са 15,46% от подадените

След отпадането на машинното гласоподаване броени часове преди изборния ден, гласуването на локалните избори в неделя се състоя единствено с хартиени бюлетини. Това още веднъж повдигна тематиката за недействителните гласове, на които ставаме очевидци в изборите за локална власт и по-конкретно в тези за избор на общински съветници, означават от института.

Така, след гласуването на 29 октомври, във всички общини към този момент са ясни обединенията, получили представители в общинските препоръки. В по-малките общини, а и освен, няколко гласа могат да трансформират състава на локалния парламент. Трудно е да се допусна какво ще бъде доверието в работата на общински съвет, в който групировката с най-вече представители е получила единствено няколко гласа повече в сравнение с са недействителните гласове в общината, показват от ИРПС.

Защо гласът може да е нереален?

Според Изборния кодекс (чл.437, ал.3) гласът е нереален, когато: бюлетината не е по открития образец; на гърба на бюлетината няма два броя печати на СИК; в бюлетината има вписани букви, числа и други знаци; вотът е маркиран със знак друг от ✕ или ✓ или с цвят друг от син; липсва маркиран избор - бюлетината е празна; в бюлетината има маркирано повече от едно квадратче за политически индивид (партия/коалиция/независим или " Не поддържам никого " ); в бюлетината е маркирана единствено преференция.

Когато на бюлетина, отговаряща на условията за реалност, не е откъснат следващият номер, гласът се брои за нереален, в случай че този номер не съответствува с никой от номерата в кочаните, от които са откъсвани бюлетини в съответната секция.

В изборната неделя станахме очевидци на решение на ЦИК, с което тя позволи необятно пояснение на Изборния кодекс във връзка с действителните гласове. След голям брой обществени апели към гласоподавателите да не подлагат бюлетините си една под друга при гласоподаване, ЦИК реши в края на деня секционните комисии да регистрират като действителни бюлетини, които имат отпечатък в резултат на такова подлагане, само че ясно демонстрират волята на гласоподавателя, показват още от института.

Какво демонстрират данните?

ИРПС обработи данните от протоколите на общинските изборни комисии за избор на общински съветници, оповестени на страницата на Централната изборна комисия (ЦИК). За да покажем каузи недействителни гласове, подадени за общински съветници, взехме данните за всички дали своят вот съгласно подписите, положени в изборните описи, и недействителни гласове, подадени за листите, прецизират от института.

Общият брой на недействителните гласове за общински съветници е 412 701 или 15,46% от подадените от гласоподавателите гласове (за информация - на предходните локални избори недействителните гласове са били 466 077 или 15,09%). От ИРПС означават, че гласоподавателите в Столичната община са най-вече, а в това време едвам 4,9% от тях са подали недействителни гласове. Ако столицата не участваше в разпределението на данните, то междинният дял на недействителни бюлетини за страната щеше да е 17,14%, показват от института.

За последните 10 години такива високи проценти нищожност има единствено при гласуването за общински съветници на локалните избори през 2015 година, 2019 година и 2023 година, регистрират още от ИРПС.

И в тези избори има общини, в които 20% и повече % от гласовете, подадени за общински съветници, са недействителни. Това са 122 от всички 265 общини в страната, показват от института.

Най-висок дял недействителни гласове за съветници има в общините Луковит с 33,86%, Брусарци с 31,17% и Димово с 30,88%. След тях се подреждат Котел с 30,4% недействителни гласове за общински съветници, Долни Дъбник - 28,9%, Средец - 28,8%, Медковец и Искър - с по 28,7%, Бойчиновци - 28,3% и Брезово - 28,1%.

Някои пояснения за недействителните гласове

Проблемът с действителните гласове можеше въобще да не съществува, в случай че машинното гласоподаване не бе анулирано часове преди изборния ден от ЦИК, считат от ИРПС. Дори употребявайки ги единствено като принтери, машините не позволяват нереален глас и в този смисъл няма и предпоставки за подозрение в секционните комисии при отчитането в края на деня. Данните от последните шест акции, в които се гласуваше с машинни устройства, ясно демонстрират ниския дял на недействителните гласове от 2021 година насам - такива бюлетини имаше единствено в секциите, в които се гласуваше с хартия, показват от института.

Тъй като и в този първи тур на локалните избори гласоподавателите гласоподаваха единствено с хартия, още веднъж следим висок % на недействителни бюлетини, прибавят от ИРПС. Според техния екип има няколко хипотези за аргументите, довели до този висок дял недействителни гласове. Те са основани на наблюденията им по време на акцията и в изборния ден, анализът на изборните резултати и работата на организацията в областта на изборния развой.

Основен фактор е неефективната и закъсняла осведомителна акция на ЦИК, която очевидно не е достигнала до необятен кръг гласоподаватели, считат от ИРПС и прибавят, че липсва обществена информация за направени от Комисията изследвания на упованията на обособените групи гласоподаватели. Не е ясно и дали има създаден информационен проект за разпространяване на материалите по време на предизборните акции, съгласно института.

Оттам означават, че нямаше и сериозна ангажираност от страна на политическите партии и участниците в изборите, които наблягаха повече на политическата пропаганда. Тяхната акция в локалните избори главно се състоя по линията на гласоподаване за кмет, без да се изяснява ролята и смисъла на Общинския съвет, считат от ИРПС.

Според тях различен фактор е и слабият интерес от страна на гласоподавателите, които не са се срещнали авансово с типа на бюлетината и метода за гласоподаване и това може да е довело до неточности при попълването на бюлетините и след това нищожност на гласа.

Секционните изборни комисии взимат решение за това дали един глас е нереален. Дали членовете им са осведомени с методическите инструкции, дали до тях са стигнали решенията на ЦИК от самия избирателен ден, какъв брой от тях са минали образования, какво е текучеството на хората в съставите на секционните комисии - всичко това също има отношение към правилното отчитане на гласовете в края на изборния ден, показват от ИРПС.

Според организацията от значително значение е и нежеланието на ЦИК да се извърши разбор на недействителните бюлетини, за какъвто те, а и Общественият съвет към ЦИК, се застъпват от години. Така липсва изясненост за аргументите за високия дял недействителни гласове, изключително при гласуването за общински съветници на локални избори. С оглед на съществуването на видеозаписи от броенето на гласовете в секциите, целесъобразно би било ЦИК да направи извадков обзор по места, посредством който да се наблюдава в каква степен секционните комисии извършват методическите инструкции и на какво се дължи огромният дял недействителни гласове. Такъв разбор на процедура може да способства за адресирането на аргументите за недействителните бюлетини и за повишение на доверието в изборния развой, показват от ИРПС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР