След отпадането на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия,

...
След отпадането на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия,
Коментари Харесай

Брекзит без сделка ще съсипе и двете Ирландии

След отпадането на границата сред Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Англия, стопанските системи и от двете страни претърпяха нечуван подем. Един корав Брекзит може да унищожи всичко, написа Андреас Ростек-Буети в публикация за " Дойче веле ".

Границата сред Северна Ирландия и Република Ирландия е дълга 500 километра. Това е в същото време и бъдещата граница сред Европейски Съюз и Англия, когато Обединеното кралство, към което принадлежи и Северна Ирландия, напусне общността. По протежението на тази граница има 270 гранични пункта. Всеки ден границата се пресича от 14 до 16 хиляди тира, които транспортират живи животни, сирене, мляко, риба, бира, уиски и всевъзможни други артикули.

Да вземем за образец сиренето. Топено сирене от Ирландия се продава в целия Европейски Съюз. То обаче се създава взаимно от ирландци и северноирландци: цели четири пъти суровините минават през несъществуващата граница сред двете страни, преди суровото мляко, доставяно от Северна Ирландия, да се трансформира в краен артикул.

Не е по-различно и при производството на бира и алкохолни концентрати. Световноизвестната пивоварна " Гинес " се намира в Дъблин, само че бирата се цялостни в Белфаст. Съставките на ликьора " Бейлис " идват от Република Ирландия, само че след това се смесват в Северна Ирландия, с цел да се върне крайният артикул назад в Република Ирландия, откъдето потегля на път към континентална Европа. Общо пет пъти съставките на известния ликьор минават вътрешноирландската граница.

Други образци: съвсем 1/3 от отглежданите в Северна Ирландия овце се колят в Република Ирландия и всяко второ пиле, излюпено в Ирландия, се пакетира като бройлер в Северна Ирландия.

Икономиката разцъфтя

След премахването на физическата граница сред Република Ирландия и Северна Ирландия през 1998 година стопанските системи в двете елементи на Острова изживяха същински подем. Безработицата в Северна Ирландия спадна от 13% на 3.5%. Всеки ден 30 хиляди служащи минават през тогавашната граница, с цел да създават или продават разнообразни артикули. Ако въпросната граница още веднъж стане факт, упоменатото топено сирене ще се обмитява с 42 %, пресметна неотдавна " Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг ".

" Един корав Брекзит на процедура ще постави завършек на месодобивната индустрия в Ирландия, в случай че би трябвало да плащаме мита по условията на Световната комерсиална организация (СТО) ", споделя за Дъждовни води Джо Брейди, ирландски животновъд от Каван Каунти. Половината от продукцията си той пласира във Англия.

Нито една друга страна от Европейски Съюз не изнася за Англия повече артикули от Ирландия - това демонстрират данни от 2017 година. Появата на граница сред тях би трансформирала този факт фрапантно. Ирландският институт за стопански и обществени проучвания е пресметнал, че при един корав Брекзит в границите на 10 години икономическият растеж на Ирландия ще спадне с 5 %.

Република Ирландия е шестият максимален експортьор на месо в света. И в случай че след един корав Брекзит ирландският експорт би трябвало да минава през граничен и митнически надзор, това може да засегне изключително тежко Зеления остров. През 2017 година общо 475 хиляди товарни контейнера с ирландска продукция са се отправили през английските пристанища към континентална Европа. Това са 85% от всички товари, изнасяни от Ирландия за страните от Общността. Останалите 15% минават през пристанищата в Дъблин, Ротердам или Зеебрюге.

Бутилките с " Бейлис " или " Гинес " не се скапват бързо, само че по какъв начин бъдещото очакване по границите ще се отрази на морските деликатеси да вземем за пример? Сега те се изкупуват от риболовците в Ирландия, обработват се в Северна Ирландия, а след това потеглят към крайните консуматори - главно в южните страни от Европейски Съюз.

Опасност от тежък спор

Всички търговски и стопански проблеми обаче биха ни се сторили като детска игра на фона на заплахата от наново възпламеняване на остарелия северноирландски спор. " Ако по въпроса за границата допуснем неточност, още веднъж може да умират хора ", споделя по този мотив някогашният еврокомисар и бивш английски държавен секретар за Северна Ирландия Крис Патън.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (751)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР