След отчетени завишени стойности на серен диоксид в атмосферния въздух

...
След отчетени завишени стойности на серен диоксид в атмосферния въздух
Коментари Харесай

РИОСВ с превантивна проверка в ТЕЦ „Брикел“ И „Марица Изток 1“

След регистрирани повишени стойности на серен диоксид в атмосферния въздух на 02.09.2022 година, регистрирани от автоматизирана измервателна станция Гълъбово при непрекъсната смяна на посоката напразно, РИОСВ-Стара Загора извърши превантивна инспекция на Топлоелектрическа централа „ Брикел “  ЕАД и Топлоелектрическа централа „ ЕЙ и ЕС-ЗС Марица Изток 1 “ ЕООД.

Това оповестяват от пресцентъра на екоинспекцията.

Директорът на РИОСВ-Стара Загора Диана Искрева-Идиго и шефът на дирекция „ Контрол на околната среда ” Георги Русев се срещнаха с изпълнителните шефове и еколозите на двата ТЕЦ-а, ситуирани в Гълъбово и разискаха съответни превантивни ограничения за недопускане превишаване на позволените правила и гарантиране работата на централите в сходство с комплексните им разрешителни.

Припомняме, че със Заповед №РД-08-115/29.07.2022 година на Директора на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора е наложена насилствена административна мярка (ПАМ) на „ Брикел “ ЕАД, гр. Гълъбово, с която се стопира активността на Горивна апаратура за произвеждане на топлинна сила с оператор „ Брикел “ ЕАД. Административен съд - Стара Загора анулира предварителното осъществяване на мярката, а Върховен административен съд удостовери тяхното определение. През октомври се чака решение на Административен съд- Стара Загора във връзка с насилствената мярка всъщност.

В 20:00 часа на 01.09.2022 година след прекъсване на работа за реализиране на ремонт, сдружение „ Брикел “ ЕАД стартира разпалване на Котел К2, който влиза в паралел към 12:00 часа на 02.09.2022 година Към този час се разпалва и Котел К5. Дружеството възнамерява да работи с понижен потенциал до юни 2023 година

Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора съблюдава прецизно качеството на атмосферния въздух и прави регулярни превантивни действия, предпазен и настоящ надзор с оглед недопускане на нерегламентирано изпускане на излъчвания от огромните горивни съоръжения в енергийния комплект „ Марица – Изток “, допълват още от екоинспекцията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР