След опустошителните наводнения от 2 септември, над 250 домакинства в

...
След опустошителните наводнения от 2 септември, над 250 домакинства в
Коментари Харесай

Вижте как можем да помогнем на селата в Карловско

След опустошителните наводнения от 2 септември, над 250 семейства в община Карлово се оказаха с разрушена инфраструктура, прекратено електроснабдяване, дворове, потънали в тиня и без достъп до хранителни артикули и чиста питейна вода.

Загинаха десетки домашни животни, има паднали стълбове за улично осветяване и запушени шахти и мостове, а кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов разгласи отчасти бедствено състояние във всички селища, западно от град Карлово.

Върви незабавна акция за подкрепяне на потърпевшите от пороите села. Това са Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Клисура, Розино, Слатина и Христо Даново.

Как можем да помогнем

Към момента най-остра потребност има от физическа мощ за почистване и обезпечаване на достъп до наводнените къщи, както и обезпечаване на незабавна поддръжка за най-силно засегнатите семейства - артикули от първа нужда, дезинфектанти, питейна вода, хранителни артикули, материали и техника за работата на доброволците.

Ако желаете да подадете сигнал, обвързван с потърпевши от бедствието хора, да дарите помощ или да се включите в доброволческа група на място, може да се обадите на телефони 0899 16 06 29 – Деана Доралийска или 0894 47 17 81 – пресцентър община Карлово. Там ще ви насочат и ще ви обяснят къде е най-необходима помощта ви.

Община Карлово към този момент откри DMS акция за дарения, тъй че в случай че желаете да дарите пари, може да го извършите с SMS на номер 17 777 с текст DMS KARLOVO или непосредствено.

Местната фондация " Заедно напред - Розино " стартира дарителска акция в Платформата.бг. като средствата, събрани оттова, ще отидат първо за на най-належащите потребности на потърпевшите (храна и питейна вода), след което ще бъдат ориентирани към възобновяване на къщите. Може да дарите онлайн в Платформата.бг.

Присъедините се към,които провеждат помощ на терен на 6.09. Те приканват всички, които имат опция, да отидат на място в селата Богдан и Каравелово. Има нужда от доброволци, които да чистят тинята, калта и дърветата от наводнените места. Може и да се занесат на място дарения под формата на трайни хранителни артикули (консерви, варива) и бутилирана вода.

През Gorata.bg можете да дарите и средства:

с ОСНОВАНИЕ: ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ
 ✔ Банков път:
IBAN: BG74RZBB91551011840078
Титуляр: Фондация „ Гората.бг “

 ✔ С банкова карта, или с PayPal:

Дарете хранителни артикули. Официално самодейността за събиране на храна на организация “Да спасим Младежкия рид в гр. Пловдив! ” е завършила, само че към момента се търсят дарения под формата на минерална вода и съществени артикули като фасул, ориз, леща, макарони, фиде, юфка, спагети, брашно, олио, захар, сол, захарни артикули, кроасани и консерви с дълъг период на валидност.

Ако имате достъп до строителни машини, свържете се с благотворителното съдружие в Стара Загора. Те приканиха който има опция да изпрати лебедки, както и SUV автомобили/камиони, с които да се разтоварят някои от по-едрите дървета и да се стартират първични дейности по справяне със обстановката. Ако разполагате с високопроходим коли или друга строителна техника, може да се свържете с " Автомагистрали " или да следите форума на, където има проведена акция за транспортиране на хора и артикули от и до засегнатите региони.

Свържете се с и непосредствено попитайте с какво може да сте най-полезни за работата им на терен.

Ако имате здравно обучение, помощта ви може да е от голямо значение. От, които имат опция, да оказват помощ на потърпевшите при наводненията. Ако сте доктор и може да помогнете, само че не знаете към кого да се обърнете, може да се обадите на телефон 0893 334 662: отдел Административно и осведомително обезпечаване и човешки запаси в община Карлово.

Присъединете се към Фейсбук групата. Групата е доста дейна и оттова бързо ще ви ориентират по какъв начин може да сте от оптималната изгода.

По оценка на специалисти, за в началото почистване в наводнените села ще бъдат нужни най-малко 2-3 седмици, за възобновяване на вредите ще са нужни месеци (ако има пари).

Допълнително, хората ще имат потребност от помощ за възобновяване на домовете им, тъй че всяка помощ е добре пристигнала.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР