След около година на биткойна предстои ключово техническо събитие, което

...
След около година на биткойна предстои ключово техническо събитие, което
Коментари Харесай

Биткойнът тръгва стабилно нагоре след ключово техническо решение

След към година на биткойна следва основно техническо събитие, което може да бъде катализатор за дълготрайно увеличение на цената на криптовалутата, написа Си Ен Би Си. Биткойнът го чака ярко бъдеще. Поне такива са прогнозите.

През април или май 2024 година се чака идващият така наречен халвинг (halving) на най-популярната криптовалута, въпреки точната дата към този момент да е незнайна.

През последните няколко седмици
биткойнът нараства на фона на упованията
в каква посока ще продължи паричната политика на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати, до момента в който в същото време разтърсванията в банковия бранш донесоха вероятности за вял стопански напредък и стягане на изискванията за кредитиране.

По-рано тази седмица биткойнът мина прага от 30 000 долара за първи път от лятото на предходната година, а от началото на 2023 година е повишил цената си към този момент с над 80 %.

Поскъпването на биткойна над 30 000 $ във време на банкови банкрути и икономическа неустановеност допуска, че се
образува „ дъното “ в цикъла на криптовалутата,
показва Виджай Айяр, вицепрезидент за корпоративно развиване и интернационалните въпроси в криптоборсата „ Луно “ (Luno).

Това нормално се случва почти година преди халвинга на биткойна, който се чака към април 2024 година, уточни Айяр в имейл.

Халвинг се случва почти на всеки четири години или всякога, щом към блокчейна бъдат добавени 210 000 „ блока “. Събитието понижава на половина възнаграждението, което получават „ копачите “ на биткойни – участници в системата, които на непринуден принцип посредством
профилирано съоръжение валидират преводи
в мрежата и основават нови токени. Целта е да се понижи броят биткойни, които се вливат на пазара.

В момента „ копачите “ получават 6,25 биткойна за всеки блок, който обработят сполучливо. Това значи, че компютрите им имат задоволително изчислителна мощ, с цел да разрешат криптографските „ пъзели “, които подсигуряват биткойн мрежата и не разрешават тя да бъде компрометирана.

След задаващия се халвинг това „ заплащане “ ще бъде понижено до 3,125 биткойна.

Привържениците на криптовалутата настояват, че това може да способства за повишение на цените, защото биткойните ще станат по-трудно налични.

Максималният брой биткойни, които може да съществуват въобще, е стеснен до 21 милиона. Това е обезпечено посредством механизма на халвинга, при който в избран миг
„ възнаграждението “ за копаене на биткойни
в последна сметка ще стане нулево.

Предишният халвинг бе на 11 май 2020 година и в 12-те месеца преди него цената на биткойна скочи с 19 % – от 7191,36 $ до 8568,88 $ по данни на „ СиСидейта “ (CCData).

Преди халвинга на 9 юли 2016 година покачването на котировките бе 142 % по отношение на предходните 12 месеца – от 269,14 $ до 651,83 $.

Първият въобще халвинг се организира на 28 ноември 2012 година и при него цената на токена скочи с 384 % до 12,35 $ от 2,55 $, напомнят данните на „ СиСидейта “.

През месеците след събитието котировките на биткойна нормално скачат още повече.

За 546-е дни след халвинга от 2020 година
цената на криптовалутата набъбна с 688,31 %,
достигайки рекорден най-много от 67 549,14 $ на 8 ноември 2021 година

За биткойна обаче 2022 година бе тежка, белязана от краха на водещи компании и планове – от стейбълкойна terraUSD до криптоплатформата Еф Ти Екс (FTX).

Ускоряването на инфлацията докара до по-високи лихви в и други огромни стопански системи, поради което
вложителите се отдръпнаха от биткойна
и други рискови активи. В тази среда цената на няколко водещи цифрови валути се сринаха, отстъпвайки от историческите си максимуми.

Въпреки повишаването в последно време биткойнът към момента е с над 50 % под рекордните равнища от ноември 2021 година

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР