Републиканците в Камарата на представителите не са приключили с намаляването на хранителните помощи и битките по социални въпроси

...
След ограничаване на купоните за храна в споразумението за тавана
Коментари Харесай

След ограничаване на купоните за храна в споразумението за тавана на дълга, републиканците в Камарата на представителите сега искат да ударят WIC, програмата за хранителна помощ за жени с ниски доходи, бебета и малки деца.

Законодателите на Републиканската партия предложиха ограничаване на финансирането за WIC във версията на камарата на годишния разходен законопроект на Министерството на земеделието на САЩ. Законодателството може да принуди някоисемейства да чакат помощ за първи път от години, както и да ограничи възможността им да купуват пресни плодове и зеленчуци.

Това е сред последните усилия на партията да намали федералните разходи чрез ограничаване на обезщетенията, намаляване на записването и добавяне на изисквания за работа към защитната мрежа на нацията.

Въпреки това, някои от съкращенията, както и противоречива разпоредба, свързана с абортите, оставиха републиканците в Камарата на представителите неспособни да приемат законопроекта за разходите в четвъртък, преди членовете да напуснат в шестседмична почивка. В допълнение към селското стопанство, законодателството също така финансира Администрацията по храните и лекарствата и други свързани агенции.

Въпреки че подкомисията по бюджетните кредити, която изготви законопроекта, се ръководи от консервативния представител на Републиканската партия Анди Харис от Мериленд, някои от колегите му искат да прокарат законопроекта още повече вдясно. Те предложиха десетки поправки, които ще намалят по-дълбоко хранителната помощ и ще продължат войната на партията по определени социални въпроси.

Например републиканецът от Флорида Байрън Доналдс би разширил значително изискванията за работа за определени възрастни в програмата за талони за храна, като повиши възрастовия праг до 64 от 49 и включи тези с лица на издръжка над 6 години, вместо тези без непълнолетни деца.

Други изменения ще ограничат освобождаването на получателите от изискването за работа и ще позволят на държавите да получат освобождаване, ако има липса на достатъчно работни места в района.

След това има изменения, свързани с усилията на Републиканската партия да ограничи проблемите, свързани с расата и полова идентичност, както и други инициативи, важни за демократите. Репутаторът от Джорджия Марджъри Тейлър Грийн ще забрани финансирането на лекарства, които нарушават пубертета или сексуалното развитие на непълнолетни, както и за хирургични процедури за промяна на пола на непълнолетни. Други законодатели искат да намалят финансирането за Службата за граждански права на USDA и да премахнат финансирането за инициативи за разнообразие.

Други поправки ще забранят на министъра на земеделието да купува електрически превозни средства, ще забранят парите да отиват в Световната здравна организация и ще премахнат финансирането за програмата за подпомагане на наема на USDA.

Законодателите на Републиканската партия ще се сблъскат с още по-голяма битка за съгласуване на тяхната мярка за финансиране с версията на Сената, която е много по-щедра, когато става въпрос за WIC, официално известна като Специална програма за допълнително хранене за жени, бебета и деца.

WIC финансиране

Законодателството на Камарата на представителите ще намали WIC – който обслужва около 6,6 милиона жени, бебета и малки деца – по два начина. Това ще намали финансирането за фискалната 2024 г. до 5,5 милиарда долара, което ще бъде с 185 милиона долара по-малко от нивото за тази фискална година и с 800 милиона долара по-малко, отколкото предвижда законопроектът на Сената.

Но това също така би намалило подобрените ползи от плодовете и зеленчуците в програмата, които първоначално бяха разрешени от Закона за американския спасителен план на демократите през 2021 г. и след това подновени с двупартийна подкрепа в следващите законопроекти за бюджетни кредити. Записалите се ще получават между $11 и $15 на месец за закупуване на пресни продукти през фискалната 2024 г., спад от $25 на $49 тази година.

Харис каза по време на прегледа на подкомисията на законопроекта за финансиране миналия месец, че след като пандемията Covid-19 приключи и извънредната ситуация в областта на общественото здраве е приключила, е време да се върне обезщетението до „нормално, устойчиво, коригирано спрямо инфлацията ниво на финансиране“.

Но защитниците на американците с ниски доходи твърдят, че увеличените обезщетения са в съответствие с препоръките на Националните академии по наука, инженерство и медицина. Плюс това подобрението е необходимо, защото хората изпитват трудности да си позволят хранителни стоки на фона на скока на цените през последните години.

Намаляването на обезщетението би имало последствия.

„Семействата може да се наложи да получават по-малко“, каза Джамила Тейлър, главен изпълнителен директор на Националната WIC асоциация, организация за застъпничество. „Те няма да имат достъп до толкова много храна с техните парични ползи с увеличаването на разходите.“

Освен това общото намаляване на финансирането за WIC може да означава, че до 750 000 отговарящи на условията хора могат да бъдат отхвърлени, а някои могат да бъдат поставени в списъци на чакащи, които не са били необходими от 1997 г., тъй като Конгресът е предоставил достатъчно финансиране за WIC, каза Кейти Берг , старши политически анализатор в Центъра за бюджетни и политически приоритети. Малките деца, децата в предучилищна възраст и родилките биха понесли най-тежката тежест.

Общо около 5,3 милиона бременни жени и жени след раждане, бебета и малки деца ще видят намаляване или отнемане на хранителната помощ, каза Берг.

„Това са хора, които са в такъв критичен прозорец на развитие – много малки деца, бременни и родилки – където неадекватното хранене и отказът им от полза, която осигурява не само хранителни храни, но и цял набор от други услуги, може да има наистина значително въздействие върху здравето им в дългосрочен план“, каза Берг.

WIC, който през последните години достигна само около половината от отговарящите на условията, става все по-популярен. Федералните и щатските политици улесниха записването, подобриха пазаруването и увеличиха предимствата. Тези промени, заедно с инфлацията, вероятно са допринесли за скок от 4,4% в участието през първите седем месеца на тази фискална година в сравнение със същия период през фискалната 2022 г.

Това означава, че дори отпуснатите 6,3 милиарда долара в законопроекта на Сената биха били недостатъчни, принуждавайки щатите да отхвърлят до 800 000 души, според Берг, който изчислява, че може да са необходими до 7,3 милиарда долара, за да обслужат всички отговарящи на условията кандидати и да осигурят подобрена полза от плодове и зеленчуци.

Сенаторът от щата Вашингтон Пати Мъри, демократ, който председателства комисията по бюджетните кредити на Сената, каза, че ще следи разходите за участие и храна.

„Ще продължа да наблюдавам програмата и ще настоявам да гарантирам, че предоставяме необходимото финансиране, така че милиони жени, бебета и деца да могат да получат хранителната помощ чрез WIC, на която разчитат и трябва да процъфтяват“, каза тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР