След официалното присъединяване на България към Шенген по въздух и

...
След официалното присъединяване на България към Шенген по въздух и
Коментари Харесай

Ако полетът ви закъснее или бъде отменен, дължат ви обезщетение от 250 до 600 евро

След формалното присъединение на България към Шенген по въздух и вода онлайн платформата " Ние, потребителите “ припомня главните права на пасажерите при пътешестване със аероплан.

" Когато полетът закъснее с два над два часа или бъде анулиран, според европейския правилник за въздушния превоз, имаме право на обезщетение в размер на до 250 евро за полети на разстояние до 1500 км, като за по-дългите може да доближи до 600 евро “, уточни пред телевизия Euronews Bulgaria Габриела Руменова от " Ние, потребителите “.

Тя осведоми, че има изговаряне на Съда на Европейския съюз по отношение на въпроса форсмажорно събитие ли са стачките при самолетните компании. “Съдът смята, че не са, тъй като превозвачите знаят авансово, че чиновниците им приготвят протестни дейности. Понякога те пробват да избягат от отговорност и се базират точно на " форсмажорно събитие “, само че това е непозволено “, изясни Руменова. И добави, че с изключение на компенсацията, при закъснение или анулация на полет, в това число и поради стачки, самолетната компания също по този начин има задължението да постави избрани грижи за пасажерите. Да им обезпечи храни и питиета, а при нужда от настаняване в хотел – да поеме разноските за нощувките и прехвърлянето до мястото за настаняване и назад до летището.

Ако пасажерът изпусне идващия си полет с различен авиопревозвач поради първия си полет, който е просрочен или е бил анулиран, той може да заведе дело за материални и нематериални вреди против отговорната компания, обясни още специалистът.

За да се възползват от правата си, хората би трябвало да подхващат оптимално бързо нужните за това дейности, както и да пазят бордните си карти, преписка с търговеца и всички дурги доказателства. Ако се е наложило да си закупят храна и питиета или да употребяват хотел за своя сметка, да запазят платежните документи, с цел да ги показват за възобновяване на средствата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР