След одита на изпълнение „Ефективност на управлението на мрежата НАТУРА

...
След одита на изпълнение „Ефективност на управлението на мрежата НАТУРА
Коментари Харесай

Сметната палата откри пропуски на МОСВ за НАТУРА 2000

След одита на осъществяване „ Ефективност на ръководството на мрежата НАТУРА 2000 за отбрана на околната среда и локалното население в зоните от мрежата” за интервала 2016 - 2018 г Сметната палата откри, че ръководството на мрежата НАТУРА 2000, за отбрана на околната среда и локалното население, към момента не е дейно.

При създаване на мрежата НАТУРА 2000 се следят следните пропуски в дейностите на Министерство на околната среда и водите, довели до доста закъснение в осъществяването на дейностите:

- пропуски в хармонизирането на националното законодателство и ненапълно транспониране на условия от Директива 92/43/ЕИО за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и от Директива 2009/147/ЕО по отношение на опазването на дивите птици за птиците;

- от министъра на околната среда и водите не са издадени към 31 юли 2019 година заповеди за оповестяване на 211 предпазените зони от общо 341 утвърдени зони в България от Европейската комисия.

Това е трябвало да стане в период шест години от утвърждението, само че за множеството зони без заповеди този период е изминал. Поради забавянето на заповедите за оповестяване на предпазените зони не са избрани режими за опазването им, което е причина за стартирането от Европейската комисия на наказателна процедура.

Създаден е сериозен риск за предстоящ разход на обществен финансов запас заради несъблюдение на задачите на екологичната политиката на Европейски Съюз.

За притежателите на парцели, попадащи в предпазени зони без издадени заповеди за оповестяване, не е явен предметът и задачите на предпазената зона, общата повърхност, разказа на парцелите, както и забрани или рестриктивните мерки на действия и други Това основава риск да се подхващат дейности, водещи до увреждане или заличаване на местообитания или типове, и се лимитира опцията за приемане на компенсаторни/инвестиционни заплащания за пропуснати изгоди и осъществени разходи;

- липсва стратегическа рамка на дълготрайна политика. Министърът на околната среда и водите не е изготвил Национална тактика за запазване на биологичното многообразие и Национален проект за запазване на биологичното многообразие.

Организацията за ръководство на мрежата не е ефикасна заради неявяване на работещ механизъм за ефикасна връзка и съгласуваност сред участващите органи и субекти на национално, районно и общинско равнище, неправителствения сектор;

- при финансиране на осъществяването на ограниченията не е обезпечена надеждна управническа информация, която да дава опция за справедлива оценка и транспарантно отчитане на обществените разноски и резултата от тях.

Националната предпочитана рамка за деяние за НАТУРА 2000 (НПРД) дефинира нужното финансиране за осъществяването на ограниченията, планувани за мрежата от предпазени зони НАТУРА 2000. Бюджетът в евро на Националната предпочитана рамка за деяние за НАТУРА 2000 за интервала 2014-2020 година възлиза на към 1,585 милиарда евро. От тези средства 94 на 100 са от Европейски структурни и капиталови фондове, 4 на 100 от други източници и 2 на 100 е национално финансиране от държавния бюджет.

Проследяването на напредъка и постигнатите резултати от реализирането на ограничения и действия от НПРД е доста затруднено, защото не е построена плануванаъа Система за мониторинг, надзор, допълнение и актуализация на Националната предпочитана рамка за деяние за 2014-2020, което затруднява събирането на настояща и цялостна информация за осъществяването и неспособност на премерване и установяване на постигнатия предстоящ прогрес от мрежата;

- отсъстват данни за типовете, птиците и местообитанията с усъвършенствано природозащитно положение в България и данни за степента на предпазване и усъвършенстване на биологичното многообразие в предпазените зони от мрежата;

- няма измеримост на положението на местообитанията и на типовете в България, която да демонстрира степента на предпазване и усъвършенстване на природозащитното положение.

От Министерство на околната среда и водите е разпозната неналичието на ефикасен механизъм за ръководство на мрежата НАТУРА 2000 и нуждата от рационализиране на нормативната уредба.

На министъра на околната среда и водите са дадени девет рекомендации, а на министъра на земеделието, храните и горите – две рекомендации, като следва да се подхващат ограничения за осъществяването им в период до края на идната година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР