След обявената оставка на Кристин Ламбрехт канцлерът на ФРГ Олаф

...
След обявената оставка на Кристин Ламбрехт канцлерът на ФРГ Олаф
Коментари Харесай

Обещанието за полово равенство създава проблеми на Шолц за намирането на наследник на Ламбрехт

След оповестената оставка на Кристин Ламбрехт канцлерът на Федерална Република Германия Олаф Шолц е изправен пред съществени проблеми с намирането на подобаващ претендент за поста министър на защитата заради обстоятелството, че даде обещание най-малко половината от кабинета му да бъде формирана от дами, разясняват в редакцията на вестник BILD .

Коалиционното съглашение планува Министерството на защитата да се управлява от представител на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Обещанията на канцлера са позицията да бъде поверена на представител на нежния пол, само че наподобява за Шолц е мъчно да откри претендент за овакантения пост, отбелязва изданието. Изходът от обстановката за съблюдаване на половата квота може да бъде единствено една – различен министър от ГСДП да поеме Министерството на защитата, а жена да поеме управлението на освободения сектор.

Решителността на Шолц да съблюдава обещанието си за полово тъждество не се харесва на всички в ръководещата коалиция. " Канцлерът би трябвало да дава Министерството на защитата, което е извънредно значимо за сигурността на Германия, единствено въз основа на подготвеност, а не на правилото на систематизиране на половете “, акцентира либералът Волфганг Кубицки (СвДП), заместник-председател на Бундестага.

Вестникът оповестява, че измежду вероятните претенденти за поста началник на Министерството на защитата са държавният секретар във ведомството Зимте Мьолер, немският министър на труда и обществените въпроси Хубертус Хайл, комисарят на Бундестага по въпросите на военния личен състав Ева Хьогл, ръководителят на отдела на федералния канцлер Волфганг Шмид, съпредседателят на ГСДП Ларс Клингбайл. Сред кандидатите изданието показва и ръководителя на комисията по защита на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман, само че тя е представител на Свободната демократическа партия, тъй че нейното предопределение е малко евентуално.

На 13 януари BILD заяви, че Ламбрехт е решила да подаде оставка. През последните месеци тя бе подложена на критика за незадоволително обезпечаване на материално-техническата база на Бундесвера. В класацията на известността на немските политици заема далечното 20-то място. Германското държавно управление разгласи преди дни, че министърът продължава да се употребява с доверието на канцлера. Последният мотив за рецензии бе новогодишното й послание, публикувано в обществените мрежи. Записано е на тротоар на фона на заря, а думите на Ламбрехт може да бъдат разбрани единствено отчасти заради вятъра и шума от фойерверките.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР