След обстрела на Запорожката ядрена централа в Украйна радиационната обстановка

...
След обстрела на Запорожката ядрена централа в Украйна радиационната обстановка
Коментари Харесай

Радиационната обстановка у нас е нормална. Няма причина да се пие калиев йодид

След обстрела на Запорожката нуклеарна централа в Украйна радиационната конюнктура в България е естествена и няма съображение за безпокойствие на жителите. Това съобщи на конференция ръководителят на Агенцията за нуклеарно реагиране Цанко Бачийски. По думите му, украинският регулатор е уверил, че въпреки централата към този момент да е е под контрола на съветските въоръжени сили, операторите извършват процедурите, които подсигуряват безвредна употреба. 

Припомняме, че в ранните часове на днешния ден Украйна заяви, че съветска офанзива против АЕЦ " Запорожие "  е предизвикала пожар в една от постройките на централата - пететажно образователно оборудване. Самата централа не е наранена, само че имаше опасения, че пожарът ще се популяризира, в случай че не бъде овладян бързо. Малко по-късно беше обявено, че пожарът е сподавен. 

" Няма изменение в радиационната конюнктура, няма наранени здания на реакторните ситуации, системите за сигурност работят и са в подготвеност.
Състоянието на блоковете на най-голямата нуклеарна централа в Европа  с 6 енергоблока е следното: първият блок е спрян за годишен планов ремонт, тъкмо преди началото на военните дейности. Втори и трети блок са спрени и е почнало тяхното разхлаждане в резултат на среднощната офанзива. Четвърти блок продължава да работи на намалена мощ, а 5-ти и 6-ти блок са разхладени и работят ", обясни председателят на Агенцията за нуклеарно реагиране Цанко Бачийски. 

Според известието на украинския регулатор, уточни Бачийски,  централата е под контрола на съветските въоръжени сили, само че операторите извършват своите отговорности и съблюдават процедурите, които подсигуряват безвредна употреба. " От тази обстановка няма непосредствена заплаха за радиокативно замърсяване нито на площадката, нито на покрайнините на централата. Радиационната обстановка в България също е естествена ", добави той.

" Ние също сме обезпокоени от това, което се случва, само че изрично декларирам, че проследявам обстановката и няма никакво съображение за безпокойствие измежду нашите жители. Радиационната конюнктура в България е естествена. От началото на военните дейности не се следи никакво изменение на гама-фона у нас. Към момента не е належащо никой да не взима калиев йодид. Ако има такава нужда – всички ще бъдат известени посредством системата на ранно предизвестие, Българска национална телевизия и БНР ", добави още той. 

По-рано в изявление за Българска телеграфна агенция доцент Жана Джунова, шеф на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана (НЦРРЗ), изясни, че в България няма съображение за терзание от радиация и няма никаква причина да се пият таблетки калиев йодид . През 2017 година Световната здравна организация (СЗО) разгласява доста в детайли управление, в което за следващ път е маркирано по кое време и по какъв начин се пие калиев йодид, уточни тя. Той има някаква, въпреки и много по-ниска успеваемост, до 8 часа след появяването на радиоактивен облак. 

" За да е ефикасен,  калиевият йодид, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появяването на радиация и до два часа след появяването й. Само една таблетка калиев йодид е задоволителна. В страната ни има задоволително добра организация и популацията ще бъде предизвестено в точния момент по кое време и дали би трябвало да пие таблетки йод.  Таблетката, изпита преди появяването на радиоактивен облак, освен че не оказва помощ, а вреди ", предизвести доцент Джунова.

Йодна смес не би трябвало да се пие.  " Хората въобще не би трябвало да пият йодна смес, която се продава в аптеките ", предизвести доцент Джунова. По думите й, този йод, като се изключи че няма с нищо да помогне, ще нанесе вреди, изключително на хора, живеещи в йоддефицитни региони.  " Йодната смес не се пие, а се употребява единствено при стерилизация в хирургията и за стерилизация на рани. Радиоактивен йод се употребява и за лекуване на рак на щитовидната жлеза. За деца, за бременни и за кърмачки пиенето на калиев йодид без потребност е безусловно неразрешено и е нездравословно ", добави доцент Джунова. 

Таблетките калиев йодид, които са в подобаваща доза, не се продават в аптеките. Тези таблетки се купуват от страната , съхраняват се в хранилища и има проекти за разпределянето им. Точната доза, която имат таблетките калиев йодид, не може да се реализира с накапване на йод върху бучка захар, по този начин, както се пробват да вършат хората от боязън след повредата в Чернобил.

В момента в страната ни няма даже диря от радиация , сподели доцент Джунова. По думите й, в България не се открива съществуване на техногенни радионуклиди. Резултатите за цезий – 137 и йод – 131 са под минимално измеряемата интензивност. 

Защита на популацията от радиация

При случай е наложително хората да слушат, гледат или четат тествани и надеждни източници на информация. По думите й при известие за поява на радиационен облак, наложително хората трябва  да се приберат на закрито, да се затворят прозорците на пространствата. Излизането на открито не е желателно . Тези защитни ограничения имат съвсем същия резултат като таблетката калиев йодит, увери доцент Джунова. 

Друго значимо нещо е  проучване на водата, на прясното мляко и на околната среда . Специалистът поучава в такива обстановки да се пие бутилирана вода, да не се пие вода от кладенци, да не се употребяват листни зеленчуци, децата да пият изсъхнало вместо прясно мляко. Всички животни би трябвало да се приберат в закрити пространства и да бъдат хранени със суха храна - смески, вместо да пасат трева.

При повреда в атомна централа в атмосферата се отделят йод, цезий, стронций и други  За въздействието на цезий и стронций няма профилактика.  Една таблетка калиев йодид, дадена в точния момент, би трябвало да защищити организма от нездравословните резултати на йонизиращото излъчване при поемане на йод. 

Йодът, при дишане, попада в организма и се натрупва в щитовидната жлеза. Ако се одобри таблетката в уместно време – когато радиационният облак е над главата ни, жлезата се напълва с йод и не натрупва радиоактивния йод, изясни доцент Джунова. Чрез таблетката на организма се обезпечава постоянен йод. По думите на лекаря някои страни изобщо не възнамеряват да дават йод на популацията, тъй като не постоянно таблетките могат да стигнат в точния момент до хората. 

Таблетките калиев йодид се възобновяват на всеки 5 години в запаса

Хората се тормозиха поради информацията, че страната отпуска избрани средства за пазаруване на таблетки калиев йодид за попълване на запаса, само че това се наложи, тъй като на всеки пет години се възобновява количеството им. Тези таблетки са фармацевтичен препарат и имат период на валидност. Доказано е, а и доста страни в Европа го взимат поради, че като изтече този интервал, таблетките не губят резултата си, само че защото са фармацевтичен препарат, би трябвало да има процедура, която да ги изследва още веднъж. България е възприела, че таблетките калиев йодид имат продължителност пет години. Има страни, които са решили, че тази продължителност е 10 години.

Количеството им е изчислено за популацията до 40-годишна възраст , тъй като рискът за хората над 40 години и опцията да развият някакъв израстък на щитовидната жлеза в резултат на радиация, на процедура е по-нисък в сравнение с вредата, която може да нанесе даването на таблетките. Латентният интервал, до момента в който се развие туморът е 20-30 години, което значи, че, в случай че човек е на 45 година може и изобщо да не се появи израстък, сподели още доцент Джунова.

Препоръките на СЗО са за една таблетка, с изключение на в доста тежки случаи, в които може да се наложи банкет на втора. В страната ни има задоволително таблетки калиев йодид, защото ние поддържаме запас поради АЕЦ " Козлодуй ", където се възнамерява обезпечаването им в 30-километрова зона. Поддържа се и спомагателен запас, в случай че се наложи да се дават таблетки на хората, живеещи в другата част на страната. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР