След няма и месец откакто Висшият съдебен съвет (ВСС) заяви,

...
След няма и месец откакто Висшият съдебен съвет (ВСС) заяви,
Коментари Харесай

Защо ВСС си търси „калинки”?!

След няма и месец откогато Висшият правосъден съвет (ВСС) съобщи, че ще си купува първокласни лимузини за над 2 млн.лв., в този момент съветът разгласи социална поръчка за консултантски услуги за възстановяване на правосъдната карта, т.е. търси мнение какъв брой да бъде броят на съдилищата и прокуратурите в страната. „ Прогнозната цена на търга е близо половин милион”, заяви "Дневник ".

Меко казано тази информация е странна, тъй като човек би рекъл, че кадровиците на системата, които всъщност са висши служители, получаващи мнооого положителни заплати от бюджета, не я познават добре и по тази причина се нуждаят от разузнавачи, които да ги ориентират.

За да не сме голословни, да посочим възнагражденията на тези чиновници:

Брутната заплата на висшите магистрати минава границата от четири хиляди лв. (4023 лв). Апелативните магистрати ще получават към 3400 лв., окръжните - 3030 лева, а районните съдии и прокурори в София – към 2360 лв..

Това обаче не са задачите заплати на магистратите в страната. Те получават и добавка за магистратски стаж, която е 2% върху заплатата за всяка прослужена година. Добавката не може да надвишава 40%. Получават се и спомагателни пари за сан. Така брутната заплатата на висш арбитър с 20-годишен стаж става малко под 6000 лв..

Вероятно тъкмо тук е значимо да напомним и печалноизвестният факт, че година след година главните рецензии на Европейска комисия към България са във връзка на неприятната работа и неефективността на правосъдната система. И несъмнено са прави събратята ни от съюза, щом и от Висш съдебен съвет се нуждаят от външни отзиви за правосъдната карта. Срещу доста пари, несъмнено.

„ В описанието на търга е заложено, че договорът за осъществяване ще включва обзор на практиката на страните в ЕС; образуване на две визити за продан на положителни практики; разбор на положението на съдилищата и прокуратурите; правене на детайлни отчети по места за метаморфоза и/или сливане на правосъдни структури. Освен това изпълнителят ще би трябвало да показа оферти за възстановяване на правосъдната карта и да изготви пакет от хрумвания за законодателни промени за въвеждане на усъвършенствана правосъдна карта”, написа още в информацията.

Да се чуди човек защо тъкмо вземат големи заплати във Висш съдебен съвет щом не познават добре демографията на съдилищата и прокуратурите в страната, още повече, че в състава на този върховен орган са най-вече съдии. И по какъв начин по този начин в средата на предишния месец същите магистрати взеха сами, без помощта на скъпо платени съветници, решението следващата година да закрият над 10 районни прокуратури! Прозира двоен критерий в работата на „ тяхна чест” – един път са наясно, че някои структури не работят дейно и ги унищожават, а различен път се нуждаят от специалисти и съветници за съставянето на правосъдната карта.

Всичко това напомня за неотдавна разгорелия се скандал в транспортното ведомство. 378 000 лева бе сумата, с която Институтът за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките (ИИНЧ-БАН) на проф. Антоанета Христова усвоява по поръчката на Министерството на превоза за разработване на чисто нови проби за психическа валидност на професионалните водачи.

Сега Висш съдебен съвет, който другояче е законен орган, образно демонстрира форма на събаряне на отговорност от плещите си. И прехвърлянето й върху гърба на някакви анонимни специалисти. Които сякаш щели да са самостоятелни.

Е, какъв брой пък да са самостоятелни и от кого като им се заплаща от някого?!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР